VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

14 juni 2012

Nieuwe commissarissen Ajax moeten afrekenen met chaos

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Ruziënde commissarissen en rechtszaken, maar op de valreep toch het landskampioenschap binnengehaald. Voor Ajax was de voetbaljaargang een jaar van uitersten. Nieuwe commissarissen moeten de eenheid terugbrengen.

Met het Europees Kampioenschap volop in de belangstelling, begint Ajax in een haast ongekende luwte aan een nieuwe episode.

Beleggers van de door interne schermutselingen achtervolgde landskampioen kwamen op jeugdcomplex De Toekomst bijeen om drie nieuwe leden van de raad van commissarissen (rvc) te installeren.

Hindernis
Het gaat om oud-speler Theo van Duivenbode, voormalig KLM-topman Leo van Wijk (jeugdvriend van Ajax-icoon Johan Cruijff en tegenwoordig directielid van Air France KLM) en de eind april als topman van Akzo Nobel afgezwaaide Hans Wijers. Wijers moet als president-commissaris het nieuwe team gaan leiden.

De zegen van Cruijff hebben ze al opgehaald tijdens een audiëntie in Barcelona, waar het icoon woont. Op een later moment zullen volgens Ajax nog twee andere commissarissen zich bij dit trio voegen.

Met hun entree is in ieder geval een belangrijke hindernis genomen. Een commissarispost bij Ajax blijkt ondanks twee gesneuvelde rvc's in één jaar niet zodanig besmet dat personen vriendelijk bedanken voor de eer.

Wervelwind
De rust waarmee de fakkel tijdens de aandeelhoudersvergadering (ava) wordt overgedragen, overigens zonder Johan Cruijff die heeft aangegeven andere verplichtingen te hebben, staat in schril contrast tot de wervelwind die de Amsterdam Arena het afgelopen jaar teisterde.

Ajax was het toneel van ordinaire ruzies en rechtszaken. Vorig jaar zomer gaf de rvc onder leiding van Uri Coronel al de pijp aan Maarten vanwege scherpe kritiek van Cruijff, die vervolgens zelf een zitje in de rvc kreeg.

Het bleek van korte duur. Cruijff kwam diametraal tegenover de andere vier commissarissen te staan. Uiteindelijk betekende de ruzie de onvermijdelijke aftocht van president-commissaris Ten Have en zijn drie medestanders. Cruijff treedt tijdens de ava van 14 juni als laatste af.

Loodzware opdracht
Het trio nieuwe commissarissen kan aan de bak. Zij zullen de speurtocht naar een nieuwe algemeen directeur voor Ajax onmiddellijk moeten starten. Een opdracht die vorige rvc niet voor elkaar wist te boksen.

Al sinds april 2011 zitten de godenzonen zonder algemeen directeur. Haast onbestaanbaar voor een beursgenoteerd bedrijf. Destijds capituleerde Rik van den Boog onder de druk van het kamp Cruijff. Van den Boog kon naar eigen zeggen zijn functie door de plannen van Cruijff niet langer uitoefenen.

Ook zullen Wijers en zijn mannen de huidige directeuren, Henri van der Aat (commercieel directeur) en Jeroen Slop (financiën), gaan wegen. Het tweetal stond in de machtstrijd vooral aan de zijde van het kamp Ten Have en het rapport dat zij kunnen overleggen over hun zittingsperiode is weinig overtuigend.

Of voor hen bij het nieuwe Ajax een plek blijft weggelegd, zal bovendien mede afhangen van de vraag of de nieuwe algemeen directeur een samenwerking met dit tweetal ziet zitten.

Het ergste geduvel bij de Amsterdammers zal wel achter de rug zijn, maar echt rustig zal het wel nooit worden in de Arena.

Update na de AvA: ‘Ajax is afgelopen decennium in steeds diepere crisis terecht gekomen’
Te veel trainerswisselingen, slechts twee kampioenschappen in tien jaar tijd en bestuurlijke onrust. Bij de Amsterdammers moet snel een nieuwe wind gaan waaien, zo wilde Wijers maar zeggen tijdens zijn vuurdoop.

‘Het laatste decennium is Ajax in een steeds diepere crisis terechtgekomen. Op Europees niveau spelen we al zestien jaar geen noemenswaardige rol meer. Daar moet snel verandering in komen.’

‘In de eerste plaats zal de focus liggen op het aanpakken van de jeugdopleiding, het aanscherpen van de scoutingwerkzaamheden en het transferbeleid’, aldus Wijers. Ook de financiële bedrijfsvoering moet gedisciplineerder. Dit alles moet leiden tot bestuurlijke rust en concentratie op het voetbal. ‘Daar gaat het tenslotte om bij Ajax.’

De nieuwe commissarissen staan vierkant achter het technisch plan van Johan Cruijff en beginnen met een drievoudige zoektocht naar sterke mensen. Zo moet er een aparte functie komen boven het Technisch Hart, gevormd wordt door hoofdtrainer Frank de Boer, Wim Jonk en Dennis Bergkamp, die verantwoordelijk wordt voor de lange termijn van de jeugdopleiding en het totale transferbeleid. Ook de post van algemeen directeur moet snel worden ingevuld.

De nog aan te trekken nieuwe commissarissen moeten zowel een voetbalhart als verstand hebben van het runnen van een organisatie als Ajax.

Wijers en zijn kompanen zijn zich bewust van de aparte machtverhoudingen binnen de voetbalclub. Zij willen alleen met de volledige steun van de grootaandeelhouder Vereniging Ajax (73 procent) opereren. ‘Ik denk dat in een club als deze, waarbij de bestuursraad dé stem is van de Vereniging, het ondenkbaar is dat het commissariaat doorgaat als het niet de volledige steun heeft van die bestuursraad, en andersom overigens ook niet’, reageerde Wijers venijnig en met een verholen vingerwijzing naar de vorige rvc’s onder leiding van Uri Coronel en Steven ten Have.


Gerelateerde artikelen

Ajax wil goedgevulde clubkas vooral investeren in de jeugdopleiding
Ajax wil goedgevulde clubkas vooral investeren in de jeugdopleiding
14-11-2016

Ajax had halverwege dit jaar zo’n zeventig miljoen euro op de bankrekening …

Lees verder

ajax
Ajax in chaos
Ajax in chaos
17-11-2015

Meer eigen jeugd in het eerste elftal, geen breedteaankopen meer en alleen …

Lees verder

ajax
Ajax mag wel, maar wil geen dividend betalen
22-11-2014

De kas van Ajax is overvol, maar dat betekent nog niet dat de landskampioen…

Lees verder

dividend ajax voetbal
Volle kas Ajax biedt ruimte voor uitkering aan beleggers
18-11-2013

De bestuurlijke stofwolken zijn neergedaald en met de derde landstitel op r…

Lees verder

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}