VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Voormalige probleemdochter van Wessanen eindelijk in de etalage

Uiteindelijk heeft voedingsbedrijf Wessanen dan toch dochter ABC in de etalage gezet. De opbrengst wordt deels ingezet voor nieuwe overnames. Hopelijk gaat dat beter dan voorheen.

Het hing al in de lucht maar nu is het officieel. Voedingsconcern Wessanen zet zijn sapjesdivisie ABC in de etalage.

Dat is op de kop af drie jaar nadat fraude werd geconstateerd bij het Amerikaanse onderdeel. Door die malversaties wist Wessanen ABC eerder niet te verkopen. En toen dat vorig jaar eventueel wel kon wilde Wessanen niet meer, omdat het onderdeel als kool groeide.

De recente ontwikkeling van ABC is indrukwekkend. Amerikanen lijken de Margareta's en Pina Colada uit hippe drinkzakjes steeds vaker te verkiezen boven een biertje.

De omzet van het onderdeel groeide met een kwart in de afgelopen drie jaar, de winst steeg nog in die periode nog harder.

Vetpot
De opbrengst van ABC zou volgens marktvorsers tussen de 90 en 110 miljoen euro moeten uitkomen. Dit zijn enorme bedragen voor het kleine Wessanen.


De ondernemingswaarde, dat is de marktkapitalisatie (aandelen maal koers) plus rentedragende schulden, bedraagt momenteel ongeveer 210 miljoen euro.

Met de overnamesom zou in een keer de al beperkte schuldenberg van iets meer dan 30 miljoen kunnen worden afgelost en zou er een netto cash positie overblijven van ten minste 60 miljoen euro.

Beroerd track record
Maar te veel cash doet beleggers toch ook weer vrezen. Wessanen laat weten de opbrengst te gebruiken om te groeien in Europa. Ook via overnames en juist op het vlak van overnames heeft Wessanen geen al te beste reputatie.

Van Jeneverproducent Bols tot de Amerikaanse distributieactiviteiten Tree of Life en van diepvriesproductenmaker Righi tot de frikadellen van Beckers. Het werden stuk voor stuk mislukkingen.

Ook zal het lastig zijn om activiteiten over te nemen met dezelfde groeiperspectieven en -marges als ABC.

 VEEL WINST, BEPERKTE OMZET
-De verkoop van ABC zal nauwelijks een aderlating zijn voor de omzet van het Wessanen. ABC boekte in 2011 een omzet van iets meer dan 110 miljoen euro op een concerntotaal van 706 miljoen euro.

-Door de sterke winstgevendheid van ABC droeg het onderdeel wel sterk bij aan de operationele winst. In het jaar 2011 was de Amerikaanse cocktailmaker goed voor iets minder dan een derde van de operationele winst van het hele concern.

-Er blijven drie activiteiten over. De divisies Grocery en Health Food Stores richten zich op organische voeding.

-De derde poot, de diepvriesproducten van Beckers, blijft een vreemde eend in de bijt en zal vermoedelijk ook verkocht worden. Gezamenlijk boekten de drie divisies een operationele winst van 25,3 miljoen euro op een omzet van 605 miljoen euro in 2011.     
 
Activiteit  MerkenInkomsten (ebit) omzet  (mln €)
 Grocery Zonnatura, Bjorn 18 244 
 Health Food stores Ekoland, De Rit 5 248
 Frozen Foods Beckers, Bicky 2,3 113
 Totaal  25,3 605


{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}

Gerelateerde artikelen