VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Toenemende druk op ECB geldpers verder aan te zetten

De Europese Centrale Bank moet toezicht gaan houden op alle banken in de eurozone, zo is besloten tijdens de laatste eurotop. Beleggers kijken uit naar een reactie van de ECB op die nieuwe werkelijkheid.

Dat het rentetarief van de Europese Centrale Bank (ECB) morgen verlaagd wordt met 25 basispunten tot 0,75 procent lijkt vrijwel zeker.

Een enkeling voorziet zelfs een stap van 50 basispunten, maar dat is wellicht wat veel van het goede.

De zwakkere economische data en teruglopende inflatie geven de ECB ruimte het tarief wat te verlagen. Eerder al
versoepelde de ECB de onderpandeisen voor leningen, waar met name Zuid-Europese landen van profiteren.

Nieuwe rol
Op de recente eurotop zijn enkele besluiten genomen die directe invloed hebben op de rol de ECB in het Europese financiële systeem.

Zo kunnen de Europese noodfondsen direct noodlijdende banken tegemoet zien met leningen. Om dit in goede banen te leiden dient er één toezichthouder voor de Europese banken ingesteld te worden. Hoogstwaarschijnlijk krijgt de ECB hierin een leidende positie.

Het zo juist genomen besluit van de ECB om de leenvoorwaarden licht aan te scherpen voor bepaalde leningen met overheidsgaranties als onderpand, kan als een eerste actie worden gezien van de ECB als toezichthouder en regulator binnen het Europese bankensysteem.

Bazooka noodfonds
Leuk en aardig dat het Europese noodfonds direct kan uitlenen aan noodlijdende banken, maar de uitleencapaciteit van het noodfonds wordt als volstrekt ontoereikend gezien.

De huidige capaciteit van circa 400 miljoen euro, wordt mogelijk al voor een kwart opgeslokt door de Spaanse banken.
Mochten Spanje en eventueel Italië extra steun nodig hebben dan praten we over veel hogere bedragen.

In de markt wordt al gespeculeerd dat de ECB het noodfonds een bankvergunning verschaft waardoor het veel meer vuurkracht krijgt.

Druk op politiek
De ECB zal openheid van zaken moeten geven in hoeverre zij bereid is tot nieuwe stimuleringsmaatregelen.

Toch is de kans groot dat ECB-president Mario Draghi zijn kruit liever zo veel als mogelijk droog houdt om de druk op de Europese politieke leiders te houden de gemaakte afspraken, waar zij volledig achter staat, goed in te voeren en de juiste vervolgstappen te zetten.

Draghi zal er nogmaals op hameren dat er sprake zal moeten zijn van strikte voorwaarden in geval de noodfondsen banken te hulp schieten dan wel direct staatpapier in de markt opkopen.

Verder zal Draghi wijzen op het groeipact van 120 miljoen euro waar de Europese leiders voor gestemd hebben. Dit wordt gefinancierd buiten de ECB om en dient ook de nodige positieve effecten op de economie te hebben.