VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

07 juli 2012

Nieuwe commissaris moet vliegwiel bij Wessanen op gang brengen

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Wat activistische beleggers bij TNT Express op het nippertje uiteindelijk niet deden, doet Delta Partners nu wel bij het ploeterende Wessanen. Een commissaris parachuteren in de bestuurskamer.

Het gaat om de 52-jarige Amerikaan Rudy Kluiber, een man met een financiële achtergrond.

Delta Partners, dat zichzelf als ‘strategische aandeelhouder' omschrijft, heeft zijn aandelenbelang sinds de eerste melding in oktober 2009 in vier etappes uitgebreid tot 25,61 procent.

Bij de huidige beurskoers (2,40 euro) toch al gauw goed voor zo'n 45 miljoen euro.

Controle vergroot
Een coup is een te groot woord, maar de controle over Wessanen is wel vergroot.

De vraag is nu vooral hoeveel tijd de Amerikanen het voedingsconcern nog geven om na enkele kwakkeljaren met aansprekende resultaten over de brug te komen.

Het transformatieproces van Wessanen loopt met stevige verliezen en onverwachte tegenvallers bepaald niet soepel.

In ieder geval melden zij op hun website over zogenaamde ‘strategische beleggingen', in welke categorie Wessanen waarschijnlijk valt, dat Delta Partners kan ‘assisteren bij de verkoop van het concern zodra dat voldoende schaalgrootte heeft en een positieve kasstroom realiseert'.

Vinger aan de pols
Wessanen probeert sinds Merckens' binnenkomst begin 2010 op te krabbelen na jaren van verliezen, snoeien en onrust.

Aan Kluiber de taak om actief de vinger aan de pols te houden bij Wessanen dat met biomerken in supermarkten als Zonnatura (Nederland), Whole Earth (voornamelijk Duitsland, Verenigd Koninkrijk) en Bjorg (Frankrijk) de weifelende consument voor zich hoopt te winnen.

Ook de eigen gezonde voedingswinkels (GooodyFooods en Natuurwinkel) heeft Wessanen nog niet afgeschreven. Wel doken hier in 2011 plots miljoenenverliezen op door een exodus van franchisenemers naar een concurrent.

Merckens bevestigde onlangs wel dat het herstel van de winstgevendheid van de franchisewinkels moeilijk zal zijn door toenemende concurrentie van de supermarkten, waar de prijzen van gelijksoortige producten doorgaans zo'n 10 tot 20 procent lager ligt.

Ingrijpende keuzes
De entree van Kluiber komt op het moment dat Wessanen ingrijpende keuzes moet maken om het nieuwe hart van het concern te laten floreren.

Het vliegwiel, dat volgens Merckens al gestaag sneller draait, moet zo langzamerhand op volle toeren gaan draaien.

Sinds twee weken staat kroonjuweel ABC, de Amerikaanse producent van cocktaildrankjes als margarita's en daiquiri's in knijpverpakking, officieel in de etalage. De opbrengst daarvan zou wel eens richting de 100 miljoen euro kunnen gaan.

Ook de snackdivisie met onder meer de Beckerskroketten moet nog worden verkocht, maar dat is eerder een lelijk eendje.

Als een zak met geld binnenkomt, is het vooral zaak om daar voorzichtig mee om te gaan. Dat zal ook Delta Partners zien.

Sowieso zal de groei van de biomerken versneld moeten worden. Op het schap van Albert Heijn, C1000, Jumbo en Makro heeft Wessanen meer ruimte nodig om op te vallen.

Verder zal er wat geld beschikbaar komen voor kleinere overnames. Ook zal Delta Partners een scherp oog hebben voor de weer wat opgelopen schuldpositie en het dividendbeleid.

Resultaten
Na een verkoop van ABC blijft een bedrijf over met een omzet van ongeveer 600 miljoen en dat is relatief klein. Bovendien wil het met consumentenbestedingen niet vlotten.

Maar de tijd van excuses zijn wel voorbij, vanaf dit jaar moet Wessanen klinkende resultaten gaan laten zien.


Gerelateerde artikelen

Afgeslankt Wessanen kan eindelijk weer groeien
Wessanen weet verliezen te stelpen bij Amerikaanse probleemdochter
25-07-2014

Wessanen weet beleggers steeds meer te overtuigen dat het bezig is aan een…

Lees verder

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}