VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Ballast Nedam moet toch een winstwaarschuwing afgeven

Ballast Nedam leek lang de witte raaf onder de bouwers, maar gaat nu toch Bam en Heijmans achterna. Een winstwaarschuwing dus. En nieuwe kostenbesparingen zitten eraan te komen.

Het bedrijf zei in maart voor heel 2012 te rekenen op gelijk blijvende resultaten met een omzet van 1,4 miljard euro. Deze verwachting staat nu onder druk.

Voor drie van de vier bedrijfsonderdelen, infrastructuur, Bouw en Ontwikkeling en Toelevering is de EBIT-prognose nu teruggeschroefd. Alleen voor het onderdeel Specialismen werd deze gehandhaafd.

Plotseling
Dat het bedrijf nu opeens met een winstwaarschuwing komt is opvallend, omdat de prognose tijdens de aandeelhoudersvergadering in mei nog werd herhaald.

"We hebben in de trading update wel aangegeven dat het links en rechts moeilijk is. Het tweede kwartaal is daar nu bijgekomen", aldus bestuursvoorzitter Theo Bruijninckx.

De pijn zit volgens hem vooral bij de regiobedrijven van Ballast Nedam. "De volumes gaan omlaag en de prijzen staan onder druk. Het is en en."

Het gevolg is dat de marges teruglopen. Over 2011 bedroeg de winstmarge (EBIT-marge) op concernniveau 1,4 procent, de eerste helft van dit jaar was dat gehalveerd. De nieuwe verwachting betekent dat deze voor heel 2012 iets onder de 1,4 procent zal uitkomen.

Genoegen met minder
Tijdens de aandeelhoudersvergadering in mei gaf het bedrijf aan dat de marge zou kunnen verbeteren omdat oude projecten die tegen een break-even opbrengst zijn aangenomen uit de portefeuille lopen. Dit perspectief lijkt nu uit beeld te verdwijnen.

"We accepteren werken met lagere marges. We zien de marges niet opknappen", zei Bruijninckx.

Om de resultaten te verbeteren werd het personeelsbestand bij de regiobedrijven eind vorig jaar al met 20 procent teruggebracht. Later dit jaar volgen nieuwe ingrepen.

"We gaan de capaciteit links en rechts terugbrengen. Dat zijn dat nu aan het uitwerken. Het gaat daarbij niet om tien mensen."

Grondposities
Opvallend genoeg veranderde Ballast Nedam bijna niets aan de waardering van zijn grondposities. De totale positie steeg door een investering in het Zeeuwse Nieuwvliet-Bad zelfs licht van 154 naar 165 miljoen euro.

Gezien de moeilijke markt voor vastgoed en woningen is het de vraag of het niet noodzakelijk is extra afwaarderingen te doen.

Bruijninckx stelde echter dat daar nu geen aanleiding voor is. "De slechte markt zat al in de impairment-berekening vorig jaar. Maar als de markt nog verder naar beneden gaat, of het nog langer gaat duren kunnen er nieuwe impairments komen."

Hij voegde toe dat er ook altijd een kans op verbetering van de markt is waardoor eerdere afwaarderingen weer teruggedraaid kunnen worden.




Gerelateerde artikelen