VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Financiële gevolgen voor SBM gering na nieuwe Noorse problemen

Het aandeel SBM Offshore ligt al een paar dagen onder vuur na nieuwe problemen met een platform van het concern. Onterecht volgens SBM want de kwestie heeft geen grote financiële of operationele gevolgen.

De glijvlucht van het aandeel hangt samen met problemen bij het Noorse olieproject. Door problemen met een platform van SBM zouden alle werkzaamheden daar zijn stil gelegd.

Dat nieuws kwam naar buiten via Noorse media en niet via een persbericht van de onderneming zelf.

Dat laatste is een wettelijke plicht als er sprake is van koersgevoelige informatie. De ontruiming van het Noorse platform zou aan die kwalificatie voldoen omdat beleggers vrezen voor nieuwe verliezen bij dit project.

In een reactie op een brief van beleggers neemt topman Bruno Chabas van SBM die vrees weg. Volgens Chabas heeft het oponthoud "geen significante operationele of financiële consequenties." 

Het Noorse Yme-platform is veilig en SBM onderzoekt of haar mensen weer aan boord kunnen om het werk ‘snel, efficiënt en veilig' af te ronden, zo meldt Chabas

Op de achtergrond speelt een ruzie tussen SBM en Talisman, het energiebedrijf dat SBM heeft ingehuurd. SBM kreeg eind 2006 van Talisman de opdracht tot de bouw van een platform.

Dat project heeft inmiddels forse vertraging opgelopen. De kosten vallen nu al veel hoger dan vooraf ingeschat. Talisman en SBM steggelen al langer over de vraag wie voor die kosten moet opdraaien.

De ontruiming van het olieplatform van SBM door veiligheidsgevaren zijn een nieuwe episode in die ruzie.

Maar volgens topman Chabas hoeven beleggers zich weinig zorgen te maken. Er is "constructief overleg geweest mMet opdrachtgever Talisman en de Noorse overheid over mogelijke productiegebreken aan het Yme-project en de evacuatie door Talisman van al het personeel. Een Noorse overheidsinstantie stort zich nu op een rapport over de veiligheid van het nachtmerrieproject.

Ondanks de nieuwe tegenslag, zegt SBM het project te willen afmaken en meerdere opties te onderzoeken om het personeel weer op het Yme-platform te krijgen. Desnoods wil het Talisman via een rechtsgang daartoe dwingen, zo heeft een SBM-zegsman het Financieele Dagblad laten weten.




Gerelateerde artikelen