VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Rechter onderzoekt mogelijke handel met voorkennis Super de Boer

Ruim een jaar geleden oordeelde de rechter dat Super de Boer koersgevoelige informatie eerder aan beleggers had moeten melden. Een deskundige zal moeten beoordelen of er aanwijzingen zijn voor handel met voorkennis.

In het hoger beroep van de procedure tussen de VEB en Super de Boer, over het lekken van koergevoelige informatie, heeft het hof Arnhem een deskundigenbericht gelast.

De deskundige moet beoordelen of de ontwikkeling van de koers en handelsvolumes van het aandeel op 9 en 10 september significant was. Een definitieve uitspraak wordt eind dit jaar verwacht.

De feiten
Nog voordat Super de Boer op 18 september 2009 bekend maakte dat zij een overnamebod van Jumbo had ontvangen, liep de koers van het aandeel Super de Boer fors op. Het aandeel steeg met bijna 25 procent naar euro 3,50.

Daarbij was ook sprake van significant grotere handelsvolumes, zonder duidelijke reden. Achteraf bleek dat Jumbo haar concurrent Super de Boer al op 4 september 2009 - en dus veel eerder dan 18 september 2009 - had benaderd.

Rechtbank Utrecht: onrechtmatig handelen van Super de Boer
De meervoudige kamer van de rechtbank Utrecht stelde in het vonnis van 30 maart 2011 vast dat Super de Boer de interesse van Jumbo voor opening van de beurs op 11 september 2009 openbaar had moeten maken.

Uit de ontwikkeling van de koers en de omzet van het Super de Boer aandeel op 9 en 10 september 2009 volgde naar het oordeel van de rechtbank Utrecht dat de vertrouwelijkheid van de interesse van Jumbo niet langer gewaarborgd was.

Super de Boer had openbaarmaking kunnen uitstellen als zij had voldaan aan een aantal criteria, waaronder het garanderen van de vertrouwelijkheid van de informatie. Aan deze criteria heeft Super de Boer echter niet kunnen voldoen, zo oordeelde de rechtbank.

Uit de uitspraak van de rechtbank Utrecht volgt dat beleggers in totaal een schade van bijna euro 2 miljoen hebben geleden doordat zij, .

Hoger Beroep
Super de Boer stelde hoger beroep in tegen het vonnis van de rechtbank Utrecht. Uit het tussenarrest van 10 juli 2012 volgt dat het Hof het oordeel wil van een deskundige over de ontwikkelingen in koers en omzet van het Super de Boer-aandeel op 9 en 10 september 2009.

Naar verwachting zal de definitieve uitspraak eind dit jaar volgen.

Gedupeerde Super de Boer beleggers die tussen 4 en 18 september 2009 hun aandelen hebben verkocht kunnen zich  melden. Zij worden dan op de hoogte gehouden van ontwikkelingen in dit dossier.