VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

14 juli 2012

Herstellen in de luwte zit er niet meer in voor SNS Reaal

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

In de luwte de pijn uitzitten. Het was de overlevingsstrategie waar SNS-topman Ronald Latenstein op had gehoopt. Na uitgebreide aandacht in de media kan hij die strategie wel vergeten.

Een bank in problemen, met een aandeel dat richting penny stock gaat. Dat is al een tijd de pijnlijke realiteit voor SNS Reaal, de vierde bank(-verzekeraar) van Nederland.

De problemen bij de onderneming waren al bekend, maar het is uiteindelijk het Financieele Dagblad dat de koe de bel heeft omgebonden.

De krant meldde op basis van anonieme bronnen dat zakenbankiers van Goldman Sachs en Morgan Stanley zich bezig houden met de verkoop van bedrijfsonderdelen van SNS Reaal.

SNS heeft er de laatste tijd geen geheim van gemaakt dat ook verkoop van bedrijfsonderdelen een optie was om de problemen het hoofd te bieden. Alle strategische opties open houden, heet het dan eufemistisch.

Maar nu dit scenario blijkbaar concreet wordt - verzekeringsonderdelen Reaal en Zwitser Leven zouden actief aangeboden worden- schrikken beleggers toch flink. De koers van het aandeel daalde 18 procent tot iets boven de euro op de dag van het bericht.

Waarom is de komst van de Amerikaanse zakenbankiers naar het hoofdkantoor van SNS Reaal in Utrecht zulk slechts nieuws? 

Noodoplossing
Het is al jaren bekend dat Latenstein in zijn maag zit met een vastgoedtak die afschrijving op afschrijving uitspuugt. Het bedrijf is bovendien opgezadeld met een schuld aan de staat, die eind volgend tegen ongeveer 850 miljoen euro afgelost moet worden (inclusief boete). En daar komen nog eens strengere bufferregels bij.

Maar SNS Reaal is wel winstgevend. In 2011 boekte de financiële instelling een winst van 87 miljoen euro en daar kwam in het eerste kwartaal van dit jaar nog 23 miljoen euro bij. De hoop van het bestuur, en beleggers, was dat SNS Reaal met toekomstige winsten de verliezen uit probleemdossiers kon compenseren.

Beleggers zien de nieuwe aandacht in de media blijkbaar als een signaal dat het bestuur deze kans klein acht. Een min of meer verplichte uitverkoop lijkt een laatste strohalm voor SNS Reaal en is dus slechts nieuws voor beleggers in de bankverzekeraar.

Slechte uitgangspositie
Onderhandelen met de rug tegen de muur levert zelden een goede prijs op. En dat terwijl in de huidige situatie de interesse toch al niet al te groot zal zijn. Vrijwel alle financials, potentiële kopers, gaan gebukt onder hoge schulden en kampen met strengere regelgeving die uitbreiding van de balans weinig aanlokkelijk maken.

En dan is er nog niet eens rekening gehouden met de extreem lage rente die de beleggingsinkomsten van verzekeraars onder druk zet, mogelijke woekerpolis claims die boven de verzekeraars hangen.

Opbrengst valt nu al tegen
Als zakenbankiers er al in slagen om de verzekeringsactiviteiten van SNS te slijten tegen een redelijke prijs, dan zal een deel van de opbrengst toch nog  wegsmelten. SNS mag als bankverzekeraar een deel van zijn eigen vermogen boekhoudkundig gezien dubbel inzetten als buffer.

Maar als de dubbelfunctie – bank en verzekeraar- verdwijnt dan vervallen ook deze voordelen. Het scheelt in totaal 750 miljoen aan buffervermogen die SNS op een of andere manier zal moeten aanvullen.

Dat betekent meteen een flinke hap uit de mogelijke verkoopopbrengsten. Analisten taxeren de verkoopprijs van de verzekeringsonderdelen op ongeveer 1,5 miljard euro. Dit is minder dan de helft van het bedrag dat SNS Reaal enkele jaren geleden betaalde, en erger: het lijkt onvoldoende om alle gaten uit de probleemdossiers te dichten.   

De gelden die nodig zijn als gevolg van het verdwijnen van het voordeel van de dubbele leverage (750 miljoen euro), het aflossen van staatssteun van 850 miljoen euro eind volgend jaar en voor het opvangen van toekomstige afschrijvingen op de vastgoedtak liggen boven de 1,5 miljard euro.

De hersenen van de financiële whizzkids van Goldman Sachs zullen moeten kraken om een oplossing te vinden voor deze gaten in de boekhouding.

Beleggers lijken er gezien de koersdaling in ieder geval weinig vertrouwen in te hebben. 


Gerelateerde artikelen

Update inzake SNS-schadeloosstellingsprocedure
Transparantie wint in SNS-zaak
Transparantie wint in SNS-zaak
17-12-2017

De Ondernemingskamer (hierna: OK) wijst in haar beschikking van 14 december…

Lees verder

Deskundigen aan zet om waarde onteigende effecten SNS vast te stellen
Euronext heeft wat uit te leggen over chaos rond SRLEV-obligatie

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}