VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

19 juli 2012

Eerste vruchten kostenbesparingen bij AkzoNobel

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

AkzoNobel ligt op koers met het realiseren van zijn vorig jaar ingezette kostenbesparingen. Topman Ton Büchner herhaalde nog eens dat hij zich wil richten op verbetering van de resultaten uit bestaande activiteiten.

De producent van verf en chemische producten zette vorig najaar een herstructurering in die vanaf 2014 jaarlijks 500 miljoen euro bij moet dragen aan de winstgevendheid.

Het afgelopen halfjaar heeft de reorganisatie al 65 miljoen euro bijgedragen aan de operationele winst.

Hierdoor kon het bedrijf ten opzichte van de eerste helft van 2011 een winstverbetering laten zien. De EBITDA-marge herstelde tot 12,1 procent over het afgelopen halfjaar, tegen 11,4 procent over heel 2011. Dit is echter nog wel onder de doelstelling van 13 tot 15 procent.

Belangrijk onderdeel van de herstructurering is een aanpak van Amerikaanse verfactiviteiten. Deze waren verlieslatend. Büchner verwacht dat eind dit jaar break-even zal worden gedraaid.

Meer
Opvallend genoeg is het aantal fte bij het bedrijf op dit moment hoger is dan eind vorig jaar. Er zijn 870 mensen uitgegaan bij de bezuinigingen, maar door overnames kwam er ook weer 570 fte bij. Ook werden 640 nieuwe mensen aangenomen, waarvan een deel seizoensgerelateerd was.

De baten moeten ook deels komen uit het stroomlijnen van it en processen. Het grote aantal verschillende ERP-systemen, een erfenis uit overnames uit het verleden, moet worden teruggebracht tot minder dan tien. Ook wordt het aantal productielocaties teruggebracht.

Focus
Büchner maakte donderdag in een call met analisten en investeerders nog eens duidelijk dat het verbeteren van de prestaties van de bestaande activiteiten zijn focus heeft. In oktober zal hij een strategieupdate presenteren.

"Mijn focus zal liggen op return on capital, organische groei, bouwen op de bestaande portfolio, niet op grote portefeuillewijzigingen of grote overnames."

AkzoNobel zag de omzet in de eerste jaarhelft ten opzichte van 2011 met 5 procent groeien tot 2,794 miljard euro. Dit was te danken aan valuta-effecten en prijsverhogingen. De volumes stonden tegelijkertijd onder druk. In het tweede kwartaal namen bij alle drie divisies, met 2 procent als gevolg van de slechte economische omstandigheden.

De marktomstandigheden waren in de meeste regio's moeilijk. China was een positieve uitzondering. Hoewel de Chinese economie vertraagt en de onroerend goedmarkt in het oosten van het land is afgekoeld dankzij ingrijpen van de overheid, groeiden de volumes hier wel. Volgens Büchner heeft het bedrijf tijdig ingespeeld op deze ontwikkeling door zijn aanwezigheid in het westen van China te vergroten.

In het laatste deel van het tweede kwartaal zijn de marktomstandigheden verder verslechterd en de vooruitzichten zijn onzeker. "In het algemeen zijn verwachtingen voor de tweede helft van het jaar nu minder optimistisch dan vier maanden geleden", zei Büchner.


Gerelateerde artikelen

Akzo-commissarissen krijgen tik op de vingers van aandeelhouders
VEB deelt zorgen met AkzoNobel via uitgebreide brief met vragen
VEB deelt zorgen met AkzoNobel via uitgebreide brief met vragen
03-11-2017

Het afhaken van PPG als overnemer heeft de rust bij AkzoNobel allerminst te…

Lees verder

akzonobel overname PPG
Nieuwe winstwaarschuwing maakt doelstellingen AkzoNobel steeds ongeloofwaardiger
Aandeelhoudersvergadering heeft het laatste woord, ook bij AkzoNobel
Aandeelhoudersvergadering heeft het laatste woord, ook bij AkzoNobel
26-07-2017

Verzet ondernemingsleiding tegen agendering ontslag president-commissaris l…

Lees verder

ava Aandeelhouders akzonobel

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}