VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

TenCate toch geraakt door druk op overheidsbestedingen

Het halfjaarcijferseizoen is nog maar nauwelijks gestart of de derde forse tegenvaller dient zich aan. Na Ballast Nedam en Sligro voelt ook TenCate de druk op de resultaten toenemen.

In tegenstelling tot eerder gedacht zal 2012 voor TenCate minder winst opleveren dan 2011.

Het concern schrijft dit volledig toe aan de krappere overheidsbudgetten en dan met name de defensiesector waar het voor grofweg eenderde van de omzet van afhankelijk is.

Natuurlijk wist TenCate dat het geen eenvoudige opgave zou zijn de recordwinst van 58,7 miljoen euro over 2011 dit jaar te overtreffen.

TenCate opereert in groeimarkten, zoals kogelwerende kleding en materialen waarmee vliegtuigen lichter en dus goedkoper kunnen vliegen. Dat moest afdoende zijn om de budgettaire krapte van overheden te overwinnen, zo dacht men. De realiteit is anders.

Winstwaarschuwing
Hield TenCate bij de update over het eerste kwartaal eind april nog vol dit jaar minimaal het winstniveau van 2011 te kunnen behalen. Deze verwachting heeft het nu, vlak voor de publicatie van de halfjaarcijfers, moeten losgelaten.

In het eerste kwartaal halveerde de nettowinst niettemin al, wat volgens TenCate niet maatgevend zou zijn omdat het beschermingsweefsel ‘Defender M' vorig jaar een uitzonderlijk sterke eerste jaarhelft kende.

Het Amerikaanse leger trapt echter een stuk harder op de rem dan verwacht. En dat geldt zowel voor de armourmaterialen voor de bepantsering van voertuigen als voor Defender M.

Nieuwe Amerikaanse orders komen wel de kant van TenCate op, maar de timing hiervan is onzeker. De verkopen van Defender M buiten de Verenigde Staten lopen goed, maar kunnen nog lang geen compensatie geven.

De overige onderdelen van TenCate als materialen voor de lucht- en ruimtevaart, kustbescherming en kunstgras kenden wel een positieve eerste jaarhelft.

Cijfertjes
TenCate rapporteert over de eerst zes maanden een omzet van 540 miljoen euro, bijna tien procent minder dan vorig jaar.

De omzet van Armour en Defender M laat een veer van circa 60 miljoen dollar (circa 49 miljoen euro), zodat de overige activiteiten min of meer stabiel zijn gebleven.

Wat dit voor de resultaten betekent en in welke mate de tweede jaarhelft beter zal verlopen is vooralsnog onduidelijk. Definitieve halfjaarcijfers volgen op 27 juli.

Op de schop
TenCate reageert op de zwakke marktomstandigheden door de strategie van het bedrijf aan te scherpen en te snijden in de kosten.

Zo zal de strategische focus meer verschoven worden naar verdere groei van de composietactiviteiten, toepasbaar in de lucht- en ruimtevaart en andere industriële sectoren als automotive en energiewinning.

Daarmee wil TenCate minder afhankelijk worden van de wispelturigheid van het Amerikaanse leger. Gezien de uit het lood geslagen Amerikaanse overheidsbegroting geen onverstandige beslisssing.

Uiteindelijk dienen de kostenbesparingen een positief effect van circa 25 miljoen euro op het bedrijfsresultaat (ebita) te sorteren.

Dat is een enorm bedrag afgezet tegen de ebita van 102,5 miljoen over 2011. Het is te hopen dat TenCate daarmee niet al te voortvarend te werk gaat.


{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}

Gerelateerde artikelen