VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Degelijke cijfers en drie uitdagingen voor Ziggo

Kabelaar Ziggo presenteert mooie cijfers. Maar bij algemeen optimisme is alertheid geboden. Drie mogelijke pijnpunten voor de toekomst.

Meer omzet per klant, meer marktaandeel en een winst die bijna met een factor negen steeg tot ruim 64 miljoen euro. Ziggo presenteert degelijke cijfers.

Het aandeel is een lieveling op het Damrak. De beursintroductie van Ziggo in maart vond plaats tegen 18,50 euro het aandeel schommelt nu rond de 25 euro. En dit in het midden van een eurocrisis.

Maar als iedereen denkt dat de bomen tot aan de hemel groeien is het altijd oppassen geblazen. Drie mogelijke pijnpunten voor Ziggo-beleggers.

1. Drie is het maximum
Ziggo biedt drie diensten aan: tv, internet en bellen. Uit het kwartaalbericht blijkt dat de mooie omzetgroei van ruim zes procent tot 386,5 miljoen voor een groot deel te danken is aan het succes van "all-in-one"-bundels.

Klanten die maar één dienst afnemen, bijvoorbeeld televisie, kunnen rekenen op telefoontjes, mails en brieven van Ziggo met het aanbod om met korting over te stappen op het triple play pakket.

Door de overstap van één of twee diensten naar "alles in één bundels" perst Ziggo meer euro's uit (bestaande) klanten. In het tweede kwartaal lag de gemiddelde opbrengst per klant op 40,43 euro, bijna vier euro meer dan vorig jaar.

Hoeveel rek zit hier nog in? Inmiddels heeft de helft van de klanten al een triple play pakket en de vraag is of de andere helft op alle drie de diensten zit te wachten. Daar komt bij dat Ziggo niet de enige partij is die triple play diensten aanbiedt.

Een concurrent als KPN schroeft de marketinguitgaven flink op om hier klanten binnen te hengelen. Als beide bedrijven echt op de vuist gaan zal dit voor afkalving van de op het moment exceptioneel hoge marge van Ziggo van 58 procent zorgen.

2.Investeringen lager dan afschrijvingen
De levensader van Ziggo zijn de kabels onder de grond. Om klanten te kunnen blijven interesseren voor diensten moet fors geïnvesteerd worden in onderhoud en groei van het kabelnetwerk.

In het tweede kwartaal is dat in ieder geval niet gebeurd. Ziggo heeft fors minder geïnvesteerd ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De kabelaar geeft aan dat dit het resultaat is van de hogere investeringen in het eerste kwartaal.

Afgaande op uitlatingen van Ziggo-topman Bernard Dijkhuizen zullen de investeringen komende maanden waarschijnlijk weer fors hoger liggen.

Toch doet een belegger er goed aan de verschillen in investeringen en afschrijvingen goed in de gaten te blijven houden.


3.Forse schuldenlast daalt
Dan de schulden, de achilleshiel van Ziggo ten tijde van de beursintroductie eerder dit jaar. Door een sterke kasstroom afgelopen maanden wist het concern de schuld met een procent of negen terug te brengen. Toch resteert nog steeds een forse netto schuld (rentedragende schulden minus cashpositie) van ruim 3 miljard euro.

Ziggo heeft hoge vrije kasstromen nodig om de schuld verder af te bouwen. Dit verlaagt niet alleen het risicoprofiel van de onderneming en rentelasten, maar biedt ook ruimte voor mooie dividenduitkeringen.




Gerelateerde artikelen