VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

25 juli 2012

Wolters Kluwer weet eindelijk weer eens positief te verrassen

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Beleggers weten het vermeende defensieve Wolters Kluwer weer te vinden. De uitgever overhandigde halfjaarcijfers die licht beter zijn dan verwacht en dat is de laatste tijd wel eens anders geweest.

Niet dat Wolters Kluwer nu weer de groei van weleer te pakken heeft, maar de halfjaarcijfers laten zien dat het zich onder moeilijke marktomstandigheden goed staande weet te houden.

In de grote zoektocht naar relatief defensieve beleggingen wint Wolters Kluwer tot wel 7 procent op het halfjaarbericht.

Omzetontwikkeling goed
De leverancier van medische, juridische en financiële informatie boekte over de eerste jaarhelft een omzetgroei van 7 procent tot 1.739 miljoen euro. De autonome groei kwam uit op 1 procent.

Dat is gering maar beter dan de 0,5 procent waar analisten gemiddeld op hadden gerekend.
Wordt puur gekeken naar de zogeheten recurring omzet, de terugkerende omzet uit abonnementen, dan is sprake van een autonome groei van 2 procent. De uitgever plukt hier de vruchten van investeringen in elekronische innovaties.

Europa krimpt
De Europese markt (circa 38 procent van de omzet) is bijzonder uitdagend voor de uitgeefgigant en dan met name Zuid-Europa waar budgetten stevig onder druk staan .

Wolters Kluwer is in Europa vooral actief met juridische uitgaven en informatie voor de accountancy.
Na de 2 procent krimp in 2011 zijn de Europese activiteiten in de verslagperiode met 3 procent afgenomen.

Gelukkig wordt dit volledig gecompenseerd door de Amerikaanse tak (circa 55 procent van de omzet), waar de autonome groei op een gezonde 4 procent is uitgekomen en Azië/Pacific (7 procent).

Health presteert sterk
Vooral de informatie voor medische professionals en de tak Financial & Compliance Services boerden goed met autonome groeicijfers van respectievelijk 5 en 6 procent. 

Bij Health liet de operationele marge een fraaie stijging zien van 17,3 procent naar 19,5 procenten. Health is voor 70 procent in Noord-Amerika actief.

Wat dat betreft heeft Wolters Kluwer er goed aan gedaan de zwak presterende informatie aan medici over medicijnen van de hand te doen.

De groei van Wolters Kluwer vaart ook steeds meer op de digitaal beschikbare informatie met aanverwante software en services, inmiddels al goed voor driekwart van de concernomzet. De autonome omzetgroei van de elektronische diensten bedroeg  een keurige 4 procent.

Wel nog margedruk
Over de eerste jaarhelft is nog wel sprake van margedruk, maar ook op dit vlak presteert Wolters Kluwer beter dan verwacht.

Het bedrijfsresultaat (ebita) bedroeg op 346 miljoen euro, een groei van 7 procent en autonome afname van 2 procent.

De  ebita-marge is uitgekomen op 19,9 procent. Weliswaar lager dan de 20,1 procent van een jaar geleden, maar boven de consensusverwachting van 19,6 procent.

Wolters Kluwer haalt ruim de helft van het bedrijfsresultaat uit Noord-Amerika waar het de goede kant op gaat. Vooral dus ook door de divisie Health

Onder aan de streep staat een nettowinst van 204 miljoen euro (0,68 per aandeel), 4 procent meer dan vorig jaar, terwijl in constante wisselkoersen er sprake is van een vlakke winstontwikkeling.

Vooruitzichten solide
Ondanks de aanhoudende problemen in Europa voelt Wolters Kluwer zich nog altijd comfortabel bij de eerder afgegeven verwachtingen omtrent marges, cash flow, rendement op geïnvesteerd vermogen en ontwikkeling van de winst per aandeel.

Dat impliceert een ebita-marge van 21,5-22,5 procent over geheel 2012 en een lage enkelcijferige groei van de winst per aandeel, uitgedrukt in constante wisselkoersen. De stevige daling van de euro zal het resultaat stuwen.

De naar verwachting hogere marge in de tweede jaarhelft zal het gevolg zijn van een verdere verschuiving richting elektronische uitgaven, naar sneller groeiende regio’s als India en China en kostenbesparingen.


Gerelateerde artikelen

Wolters Kluwer: degelijk en stabiel, maar gaat het hard genoeg?
Wolters Kluwer dankt prima cijfers vooral aan valuta-effecten
Wolters Kluwer kan Reed Elsevier niet bijbenen
30-07-2014

Het afgelopen halfjaar is uitgever Wolters Kluwer qua bedrijfsprestaties v…

Lees verder

Beleggers Wolters Kluwer merken iedere cent die de euro duurder wordt
07-05-2014

Wolters Kluwer betrekt meer dan de helft van het resultaat uit Noord-Amerik…

Lees verder

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}