VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

02 augustus 2012

Dividend kan omhoog bij Arcadis

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Arcadis ziet de operationele winst flink stijgen in het tweede kwartaal. Het ingenieursbureau gaat voor het hele jaar voor een spurt tussen de 20 en 25 procent.  

Oud-topman Harry Noy stelde bij de presentatie van de eerste kwartaalcijfers dat Arcadis inzet op omzet- en winstgroei. De nieuwe topman Neil McArthur plakt nu concrete cijfers op de doelstelling van de onderneming.

De operationele winst moet aan het einde van dit jaar 20 tot 25 procent hoger liggen dan in 2011.

Dit komt neer op een verwacht operationeel resultaat van tussen de 97 en 102 miljoen euro, “onvoorzien veranderende omstandigheden”.

Voor beleggers is de outlook van McArthur interessant, want het dividendbeleid van Arcadis is afhankelijk van de operationele winst.

Arcadis keert 30 tot 40 procent van de operationele winst uit aan aandeelhouders. De afgelopen vijf jaar lag het uitkeringspercentage altijd aan de bovenkant van de range.

Als dit in 2012 opnieuw het geval zal zijn en de voorspelling van McArthur komt uit, dan kunnen beleggers een aardig dividend tegemoetzien.

Dividendrendement
Aandeelhouders zijn hierbij onder meer afhankelijk van het aantal uitstaande aandelen van het concern. De afgelopen maanden nam dit aantal al iets toe door de overname van Langdon & Seah (L&S) in april, maar wanneer het aantal uitstaande aandelen rond de 71 miljoen blijft, dan kan het dividend per aandeel wel eens stijgen met 15 tot 20 procent.

Op een koers van 16 euro kan het dividendrendement omhoog met ongeveer een half procent naar 3,4 procent (54 eurocent per aandeel) tot 3,6 procent (57 eurocent). Analisten verwachten voor 2012 ongeveer eenzelfde bedrag (56 eurocent).  

Vorig jaar keerde Arcadis 47 eurocent per aandeel uit, wat neer komt op een dividendrendement van net geen drie procent op een koers van 16 euro.

Of er in 2012 nog een significante overname wordt gedaan is de vraag. Voorlopig moet Arcadis zijn laatste twee overnames nog integreren.

Nu heeft Arcadis bijvoorbeeld al omzetsynergiën gerealiseerd bij het eind 2011 overgenomen Britse EC Harris, maar pas volgend jaar moeten de eerste kostenvoordelen naar voren komen.

Dat er in de toekomst bedrijven worden overgenomen staat overigens buiten kijf, want McArthur heeft dit net als oud-topman Noy hoog op zijn agenda staan.

Op weg
De operationele winst steeg in het tweede kwartaal met 28 procent. Dit percentage geldt ook voor de eerste zes maanden, waardoor de operationele winst uitkwam op 47,2 miljoen euro.

De stijging is voornamelijk gedreven door overnames. Deze geven ook de netto omzet van Arcadis een flinke zet.

De netto omzet stijgt het tweede kwartaal met 30 procent. Op eigen kracht groeide de netto omzet met slechts twee procent, voornamelijk door de infrastructuur divisie.

Autonoom steeg de omzet bij dit onderdeel het hardst. Dit kwam net als in het voornamelijk door goede resultaten uit Brazilië en Chili.

Onder aan de streep blijft er echter een stuk minder over. Het netto resultaat daalt met een derde, voornamelijk door niet operationele zaken als overnamekosten en een afschrijving in Polen.

Afschrijving Polen

Bij de activiteiten in Polen gaat het al langer niet goed. Na het aanstellen van een nieuwe roerganger in Polen begin dit jaar heeft Arcadis na een uitgebreide review besloten ruim 5 miljoen euro af te schrijven.

Onder meer het onderhanden werk dat te hoog in de boeken stond bij het Poolse onderdeel zorgt voor de vervelende post bij Arcadis.


Gerelateerde artikelen

Verkoop architectuurdochter past in visie geleidelijk herstel Arcadis
Verkoop architectuurdochter past in visie geleidelijk herstel Arcadis
05-09-2017

Bedrijven die herstructuren verkopen meestal slecht renderende onderdelen. …

Lees verder

arcadis verkoop
Arcadis moest beloning aanpassen om nieuwe topman te strikken
Arcadis heeft zijn lesje geleerd
Arcadis heeft zijn lesje geleerd
29-03-2017

Ingenieursbureau Arcadis zit in de hoek waar de klappen vallen. De overname…

Lees verder

arcadis One on Ones
Ontslagen Arcadis-topman houdt recht op variabele beloning
Ontslagen Arcadis-topman houdt recht op variabele beloning
14-11-2016

De eind oktober weggestuurde Arcadis-topman Neil McArthur heeft zijn voorwa…

Lees verder

arcadis

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}