VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Galapagos bezig aan zeer succesvol 2012

Na een diepe val begin vorig jaar heeft Galapagos het goede gevoel weer helemaal te pakken. Dit blijft niet onopgemerkt. De beurskoers staat op recordniveau en grote Amerikaanse beleggers stappen in.

In april vorig jaar kreeg het Belgische/Nederlandse biotechbedrijf Galapagos een behoorlijke knauw. De testresultaten van het belangrijkste product tegen reuma vielen tegen en besloten werd het programma te staken.

De beurskoers daalde de maanden daarna van rond de 12 euro tot circa 5,50 euro. Inmiddels noteert het aandeel bijna euro 15.

Nieuwe impuls
Uitzonderlijk positieve testresultaten uit een andere reumastudie (GLP0634)die in november vorig jaar werden bekendgemaakt keerde het tij voor Galapagos.

De beurskoers begon aan een opmerkelijke opmars en kreeg eind februari van dit jaar een extra impuls door de super-alliantie ($1,35 miljard euro plus dubbelcijferige royalties) die voor GLP0634 met het grote Amerikaanse farmaciebedrijf Abott werd gesloten.

In de biotechwereld kijkt iedereen mee,  zo ook de grote Amerikaanse beleggers. Eind mei nam het Amerikaanse Capital Research and Managment Company een belang van ruim vijf procent in Galapagos, medio vorige maand stapte landgenoot Baker Brother Life Science voor 6,48 procent in.

In deze wereld staan beide investeerders hoog aangeschreven. De Amerikanen willen ongetwijfeld meeliften op het mogelijke zeer succesvolle reumaprogramma van Galapagos met Abott.

Halfjaarrapport
Ook de halfjaarcijfers worden door beleggers enthousiast ontvangen. De omzet steeg met liefst 62 procent tot 64,5 miljoen euro, terwijl het verlies ruimschoots halveerde tot 11,3 miljoen euro.

Had het biotechbedrijf eind 2011 nog maar 32,6 miljoen euro in kas, door de initiële storting van Abott van $150 miljoen zit Galapagos nu op een comfortabele kaspositie van 122,6 miljoen euro (stand 30 juni 2012).

Galapagos is inmiddels gestart met een Fase 2a studie binnen de Abott-alliantie. De resultaten hiervan worden nog voor het einde van dit jaar verwacht.

Meer hangijzers
Naast het reuma-programma met Abott heeft Galapagos nog meer ijzers in het vuur. Het gaat hier onder meer om een remmer tegen weefselschade, ontstekingsziekten alsmede een programma tegen de longziekte COPD en andere reumaprogramma's.

Voor de vier klinische programma's zijn allianties gesloten met grote farmaciebedrijven, terwijl Galapagos ook nog ruim 30 onderzoek en pro-klinische studies omhanden heeft.

Daarnaast is er nog de servicedivisie die diensten voor derden levert en winstgevend is. De vooruitzichten voor de servicetak voor de tweede helft zijn positief en kunnen de nodige extra cash opleveren.

Op naar winst
Galapagos bevestigde de eerder uitgesproken verwachting van 150 miljoen omzet voor dit jaar, een positieve kasstroom en kas van minimaal 130 miljoen euro een positief operationeel en nettoresultaat.

Dat laatste beloofde Galapagos vorig jaar ook, maar door de kink in de kabel werd een verlies van ruim 33 miljoen opgemaakt.

Dit jaar ziet het er allemaal veel rooskleuriger uiten dat is dus ook te zien aan de koersontwikkeling van het aandeel.
Waar de meeste Nederlandse beursgenoteerde biotechtechbedrijven op een fiasco zijn uitgedraaid, hebben beleggers van het eerste uur in Galapagos niet te klagen.

De hevige koersschommelingen vragen wel om stalen zenuwen en vorig jaar werd eens te meer aangetoond dat een ongeluk in een klein hoekje zit.

Maar als er uiteindelijk wel een goed werkend medicijn op demakrt komt dan is the sky the limit.




Gerelateerde artikelen