VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Defensieve activiteiten houden DSM nog redelijk op de been

Zoals al werd voorzien laten de tweedekwartaalcijfers van DSM een gemengd beeld zien. De defensievere farma- en voedingstak draaien goed, de cyclische polymeren hebben het uiterst zwaar.

DSM ondervindt steeds meer hinder van de mondiale economische groeivertraging en dan vooral in Europa.

Net als bij de eerstekwartaalcijfers is er daardoor duidelijk sprake van een tweedeling in de resultaten van DSM.

De robuuste prestaties van de defensieve bedrijfsonderdelen Nutrition (voedingssupplementen en vitamines) en Pharma tonen de ratio achter de strategische en geografische koerswijziging die DSM de afgelopen jaren heeft ingezet en via gerichte overnames verder zal invullen.

Cijfers
Conform verwachting daalde het ebitda-resultaat van DSM over het tweede kwartaal van 339 miljoen euro naar 290 miljoen euro. De nettowinst vóór bijzondere posten daalde met 31 procent tot 114 miljoen euro.

De beide Life Sciences-clusters Nutrition en Pharma zijn inmiddels goed voor 70 procent van het totale bedrijfsresultaat en boden met stabiele resultaten nog aardige tegenwicht aan de behoorlijke zwakte bij de cyclische divisie Polymer Intermediates, waar DSM veel last heeft van de dalende caprolactamprijzen.

Polymer Intermediates zag het ebitda dalen van 93 miljoen naar slechts 30 miljoen euro. De vergelijkingsbasis was hier ook zeer sterk, maar de teruggang is veel groter dan verwacht.

Dit onderdeel bestaat uit fabrieken die caprolactam en acrylonitril produceren, belangrijke grondstoffen voor syntehtische vezels en kunststoffen.

DSM mag zich wereldwijd de grootste verkoper van caprolactam noemen en de op twee na grootse in acrylonitril. Caprolactam gebruikt DSM zelf ook voor eigen polymeerproductie.

Afgezien van dalende caprolactamprijzen werd de forse daling van het bedrijfsresultaat ook veroorzaakt door een onderhoudsstop van de fabriek in Nederland, de grootste onderhoudsstop in de geschiedenis van DSM’s caprolactam activiteiten.

De overige Material Sciences activiteiten, waaronder het hoogwaardige vezel Dyneema, presteerden wel redelijk.

Winstverbeteringsprogramma
Ter ondersteuning van de resultaten in deze zwakke economische omstandigheden start DSM een programma gericht op kostenbesparingen en efficiencyverbeteringen alsmede op omzetgroei en verbeterde prijsstelling.

Doel is in 2014 uit te komen op een jaarlijkse bijdrage aan ebitda van 150 miljoen euro. Het besparingsprogramma wordt over de gehele organisatie uitgerold en kost circa duizend personeelsleden hun baan.

Dit programma komt bovenop de reeds aangekondigde herstructurering bij DSM Resins (harsen), wat vanaf 2013 een jaarlijkse besparing van 25-30 miljoen euro moet opleveren. 

Vooruitzichten
DSM stelt dat de verwachtingen voor de resultaten over 2012 grotendeels ongewijzigd zijn, met uitzondering dan van caprolactam.

Afgezien van losse projecties voor de afzonderlijke divisies, heeft DSM voor dit jaar nooit een concrete winstprognose afgegeven.

Dat geldt wel voor 2013 waar het een concrete doelstelling voor ebitda van 1,4-1,6 miljard euro heeft staan (2011: 1,325 miljard euro). Dat neemt niet weg dat er toch sprake van een kleine nuancering in de woorden die het concern kiest.

DSM zegt nu op weg te zijn naar zijn strategische doelstellingen voor 2013, terwijl bij de eerstekwartaalcijfers in mei nog werd gezegd op weg te zijn de doelstellingen voor 2013 te behalen.

Een kleine voorbode wellicht voor het missen van de doelstelling, temeer omdat de effecten van het winstverbeteringsprogramma pas na 2013 zullen doortikken. En wellicht dat vooral daardoor het aandeel een behoorlijke veer van bijna 5 procent laat.

DSM stelt voor een keuze interim-dividend uit te betalen van 48 cent per aandeel, 3 cent meer dan vorig jaar. Dat is conform het dividendbeleid gelijk aan een derde van het totale dividend over het voorgaande boekjaar.

DSM benadrukt zoals altijd dat het interim-dividend geen indicatie geeft over het totale dividend.

LEES MEER:


14 september 2012

8 mei 2012

3 mei 2012

29 februari 2012



Gerelateerde artikelen