VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

08 augustus 2012

Kendrion fors onderuit na winstalarm

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Kendrion, fabrikant van elektromagneten, voelt de economische crisis in Europa aan den lijve. Klanten zijn terughoudend met investeren in nieuwe innovatieve projecten.

Het aanvankelijke vertrouwen van Kendrion aan het begin van het jaar bleek iets te optimistisch. Na een goed verlopen 2011 dacht de kleine wereldspeler uit Zeist ook dit jaar de winst verder op te kunnen voeren.


Deze prognose handhaafde het bedrijf bij de publicatie van de eerstekwartaalcijfers, al bleek toen al dat de groei terugliep.

De vraag naar de elektromagneten, die Kendrion vooral levert aan de automobielindustrie, maar in toenemende mate ook in andere industriële segmenten, blijkt toch gevoeliger voor de economie dan gedacht.

Winstwaarschuwing
Kendrion laat nu weten, twee weken voor de publicatie van de halfjaarcijfers, dat het resultaat dit jaar circa 15-20 procent zal achterblijven bij het genormaliseerde winstniveau van 20,5 miljoen over 2011.

Dat impliceert een jaarwinst van circa 15 miljoen euro, wat zich vertaalt in een winst per aandeel van circa €1,30 tegen €1,79 in 2011.

De winstwaarschuwing valt zwaar. Zeker na het toch nog redelijk goed verlopen eerste kwartaal (toename nettowinst met 4 procent) en het feit dat dit jaar de overname van het Amerikaanse FAS Controls in de cijfers meetelt.

Het verleden heeft aangetoond dat Kendrion wel eens vaker wordt ingehaald door de werkelijkheid en de beurskoers had dan de laatste maanden wat terrein verloren.

Op het bericht daalde de beurskoers met circa 10 procent.

Kendrion leek robuuster
Een aantal ontwikkelingen spelen Kendrion in de kaart, waardoor de vermeende conjunctuurgevoeligheid minder zou zijn geworden.

Zo worden elektromagneten steeds vaker gebruikt in automotive en overige industriële sectoren.

Daarbij is Kendrion voor ruim de helft van de omzet afhankelijk van Duitsland, een economie die het toch tot op heden wonderwel goed doet.

En de automobielsector mag het dan moeilijk hebben, dat geldt nog niet zozeer voor de grote Duitse automerken als Volkswagen en Daimler die goede verkoopcijfers behalen, vooral door stijgende verkopen in China.

Kendrion profiteert hier van innovaties als de milieuvriendelijk toepassing om dieselmotoren zuiniger te laten draaien.

Wat is er loos?
De problemen die Kendrion ervaart zitten niet zo zeer bij de automotive sector, al lopen hier de volumes wel terug.

De grootste tegenvallers worden ervaren in de business unit Industrial Magnetic Systems. De overige industriële  segmenten dus waar de omzet in het tweede kwartaal met 15 procent is gedaald.

Door het optimisme heeft Kendrion in met name Duitsland en de Verenigde Staten een groot aantal nieuwe projecten opgestart en daar veel kosten voor gemaakt.

Deze projecten lopen nu vertraging op en klanten nemen minder af. Tegenover de al gemaakte kosten staan minder inkomsten en dat tikt aan.

Bij het bedrijfsonderdeel Commercial Vehicle Systems, waar Kendrion systemen levert aan touringcars en trucks zit de pijn in de truckmarkt, onder meer in India waar verkoopvolumes zwaar tegenvallen.

Vertrouwen houden
Ceo Piet Veenema laat weten vertrouwen te houden in de groeikansen van Kendrion. De topman baseert dit onder meer op de nieuwe projecten waar aan gewerkt wordt welke naar verwachting vanaf volgend jaar aan de omzet gaan bijdragen.

De winstwaarschuwing van Kendrion toont aan dat het bedrijfsleven behoorlijk geraakt wordt door de economische en financiële malaise in Europa.

De economische vertraging is evenwel een mondiaal probleem, te zien aan de tegenvallers die Kendrion in India meldt.

Dat neemt niet weg dat ze in Zeist zullen blijven inzetten op een verdere internationalisatie met name richting Azië en de Verenigde Staten.


Gerelateerde artikelen

Kendrion dendert door
Margedoelstelling Kendrion in zicht
21-08-2014

De tweede kwartaalcijfers van Kendrion laten een versnelling zien in autono…

Lees verder

Kendrion voorzichtig na zwak vierde kwartaal
27-02-2013

Na een succesvolle turnaround en behoorlijke winstgroei afgelopen jaren hee…

Lees verder

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}