VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

09 augustus 2012

América Móvil is nog bezig met het uitpluizen van KPN

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

América Móvil en KPN geven tegenstrijdige signalen af over de toekomst van het telecombedrijf. KPN doet alsof het business as usual is, terwijl de Mexicanen studeren op de te volgen strategie.

Carlos Slim Domit, de oudste zoon van Carlos Slim en bestuurder bij América Móvil, zei donderdag dat het bedrijf nadenkt wat het gaat doen met zijn onlangs verworven belang in KPN.

Hij liet door Reuters optekenen dat América Móvil nog bezig is KPN uit te pluizen en te besluiten wat het beste is voor de onderneming.

Nieuw geluid
Dit is toch een ander geluid dan dat wat er uit het hoofdkantoor in Den Haag komt. KPN stelde vorige maand bij de publicatie van de halfjaarcijfers dat de Mexicanen achter de strategie van het bedrijf staan. Dit werd donderdag nog eens herhaald door een KPN-woordvoerder.

Dat er nog wel degelijk een gat zit tussen KPN en de grootaandeelhouder blijkt ook bij de verkoop van de Belgische dochter Base. KPN heeft het verkoopproces in gang gezet, terwijl América Móvil eerder juist de Belgische activiteiten als reden noemde om te investeren in KPN.

Hand aan de knop
Slim junior zei donderdag verder dat América Móvil dicht betrokken wil zijn bij de operationele activiteiten van KPN. De goede verstaander zou hierin kunnen horen dat het bedrijf streeft naar een rol in het management.


Dit zou in lijn zijn met de koers die América Móvil bij Telekom Austria lijkt te volgen. Volgens de Oostenrijkse krant Wirtschaftsblatt zal America Movil hier naast meerdere leden in de raad van commissarissen ook iemand in de raad van bestuur krijgen.

Het ligt niet voor de hand dat de Mexicanen bij KPN met veel minder genoegen zullen nemen. Bij het Nederlandse bedrijf is América Móvil met afstand de grootste aandeelhouder, bij Telekom Austria is het na de overheid slechts de nummer 2.

Macht in de ava
Als América Móvil inderdaad eigen mensen op sleutelposities wil krijgen en KPN stribbelt tegen, kan het proberen dat langs de aandeelhoudersvergadering af te dwingen. Met zijn 27,7 procent heeft het hier de facto een controlerend belang omdat de opkomst over het algemeen ver onder de 100 procent ligt.

De ava kan met een meerderheid van uitgebrachte stemmen voordrachten voor de rvc blokkeren. Het bestuur van KPN wordt weer benoemd door de rvc.

KPN probeert het beeld te schetsen dat er met de Mexicaanse inval niets is veranderd. Maar de signalen die uit Mexico en Oostenrijk komen, wijzen in een andere richting.

Dit maakt nog eens duidelijk dat het goed zou zijn als aandeelhouders de kans kregen de verhouding tussen het bedrijf en de nieuwe grootaandeelhouder en de strategie te bespreken.

Dit zou kunnen tijdens een buitengewone aandeelhoudersvergadering begin volgende maand. KPN heeft het onderwerp echter niet op de agenda gezet.


Gerelateerde artikelen

KPN heeft geen spreiding meer en dat is te zien aan de resultaten
KPN heeft geen spreiding meer en dat is te zien aan de resultaten
27-10-2017

KPN is sinds de verkoop van de Belgische en Duitse activiteiten geen intern…

Lees verder

kpn orange omzet
Winstgevendheid KPN in top Europese telecom
Winstgevendheid KPN in top Europese telecom
27-07-2017

Maar het aandeel blijft relatief duur

Lees verder

kpn telecom
Curieus effect ECB-beleid: KPN en PostNL kopen eigen schuldpapier tegen negatieve rente
KPN spiegelt sterke dividendstijging voor, maar tijden van weleer zullen niet herleven
KPN spiegelt sterke dividendstijging voor, maar tijden van weleer zullen niet herleven
07-03-2016

KPN spiegelt aandeelhouders een stijging van het dividend voor. Dat wordt d…

Lees verder

dividend kpn telecom

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}