VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

KPN moet nieuwe zoektocht naar geld starten

Drie onderdelen had KPN in de etalage staan om de eigen schuldenlast te verlichten. Twee van de drie verkopen zijn nu mislukt. Wat nu?

De zendmasten, die heeft KPN-topman Eelco Blok nog over om te verkopen en geld op te halen.

Het is de laatste van drie onderdelen die bij KPN op de nominatie stonden om verkocht te worden en zo het broodnodige kapitaal binnen te hengelen ter verlaging van de eigen schulden.

De eerste twee pogingen om onderdelen af te stoten zijn inmiddels mislukt. Eerst bleek de verkoop van Duitse mobiele dochter E-plus niet door te gaan omdat de potentiële koper Telefonica de financiering niet rond kreeg.

En nu maakt het bedrijf bekend dat haalt.

Toch significant
De mededeling van KPN mag geen verrassing heten nadat eerder bekend was geworden dat de voornaamste gegadigde, het Belgische kabelbedrijf Telenet, van de koop af had gezien.

Overige biedingen zijn nooit bevestigd, maar in ieder geval laat KPN weten dat de geboden overnameprijzen te laag te vinden. Of ook de kersverse Mexicaanse grootaandeelhouder America Movil zich heeft laten gelden is niet bekend.

De aandeelhouder liet eerder weten veel belang te hechten aan de Belgische activiteiten.


Het is een nieuwe tegenvaller voor KPN, maar wel een van de meer bescheiden soort. Base, de derde telecomaanbieder van België, beslaat maar circa zes procent van KPN. Toch had KPN het geld van een mogelijke verkoop -gehoopt werd op zo'n 1,5 miljard euro- goed kunnen gebruiken.

Einde tijdperk
Het bedrijf is onlangs door zijn schuldplafond heen gebroken. Gevolg kan zijn dat kredietbeoordelaars de betrouwbaarheid van het concern verlagen, waardoor het voor KPN duurder zal worden om te lenen. Èn de telecomaanbieder moet nog wel eens .

Drie weken geleden ondernam KPN al stappen om geld te besparen. Het schroefde het dividend met bijna zestig procent terug.

Die stap markeerde definitief het einde van een tijdperk waarin KPN beleggers wilden binden door periodiek extraatjes te geven, nadat eerder al de inkoop van eigen aandelen was gestopt. Het was ook het tijdperk waarin het telecomconcern aan ideeënarmoede leed en te weinig investeerde om mee te gaan in de vaart der volkeren.

Andere wegen
Nu KPN dus geen 1,5 miljard euro toucheert zal het bedrijf andere wegen moeten bewandelen om de schuld van ruim 12 mrd euro naar beneden te krijgen. De forse dividendverlaging geeft lucht maar is niet genoeg.

KPN moet binnenkort ook extra investeren in (bijvoorbeeld) de mobiele markt om niet achterop te raken bij de concurrentie.

Verkoop van de zendmasten in Duitsland voor naar schatting 300 miljoen volstaat ook niet. Zou het bedrijf dan toch weer geld op moeten halen bij zijn aandeelhouders? Een pikante slag in de lucht na de ongenode inmenging uit Mexico.




Gerelateerde artikelen