VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

15 augustus 2012

Heineken in Azië afhankelijk van joint ventures

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Heineken is verwikkeld in een schaakspel met de Thaise brouwer ThaiBev. Om de toegangspoort tot Azië niet te verliezen moet Heineken wellicht het overnamebod verhogen.

Niet de gebruikelijke wereldspelers AB-InBev en SabMiller loopt Heineken voor de voeten bij de aankoop van brouwer Asia Pacific Breweries (APB).

Het is de Thaise brouwer ThaiBev van miljardair Charoen Sirivadhanabhakdi (drie keer woordwaarde) die dat doet.

De Thaise brouwer is ondertussen de grootste aandeelhouder van Fraser & Neave (F&N) met een belang van meer dan 26,2 procent in het Singaporese conglomeraat.

Hoe groter het belang van ThaiBev in F&N is, hoe meer Heineken onder druk komt te staan.

Samen met F&N heeft Heineken al jaren een belang in Asia Pacific Breweries (APB). De joint venture is voor Heineken de toegangspoort voor bierverkoop in Azië, met de verkoop van merken als Tiger en Bintang.

Met het belang van ThaiBev in F&N kan de Thaise brouwer mogelijk het bod afkeuren of mensen aan de board van F&N toewijzen die Heineken daar liever niet wil hebben.

Toekomst
APB is niet het enige samenwerkingsverband van Heineken.

Heineken verkoopt al jaren het nodige bier via deelnemingen en joint ventures. Al deze samenwerkingsverbanden zijn goed voor bijna 12 procent van de winst van Heineken voor belastingen.

Maar omdat de Amsterdamse brouwer hier geen volledige controle over heeft, neemt de brouwer slechts één regel op in de winst- en verliesrekening, waardoor het beleggers wel eens kan ontgaan dat Heineken meer bier buiten Europa verkoopt dan het lijkt.

Vooral in Azië zijn de verschillen tekenend (zie tabel 1). Heineken consolideerde in Azië eind 2011 1309 miljoen hectoliter bier, maar verkocht via joint ventures ook nog eens ruim 24 duizend hectoliter bier.

Het groep volume is hierdoor een stuk hoger, Heineken verkocht in 2011 ongeveer 50 miljoen bier via deelnemingen, joint ventures en licenties aan derden.

In Azië verklaart het belang in APB een deel van het volumeverschil, maar ook bijvoorbeeld United Breweries, de grootste brouwer uit India, waar Heineken een belang van 37,5 procent in heeft.


Gerelateerde artikelen

Familiebedrijven doen het beter
Familiebedrijven doen het beter
04-10-2017

Volgens analisten van de Belgische bank KBC kan het verstandig zijn een fli…

Lees verder

beurs aandelen
Heineken hoeft niet zo nodig de grootste te zijn
Heineken wint het van Carlsberg
Uitbreiding belang in India dure aangelegenheid voor Heineken

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}