VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Weinig af te dingen op halfjaarcijfers Aalberts Industries

Wim Pelsma, de nieuwe ceo van Aalberts Industries maakt geen slechte start. Onder moeilijke omstandigheden heeft hij zijn eerste bijdrage geleverd aan het imposante track record van oprichter Jan Aalberts.

In nauwelijks vier maanden zal de nieuwe topman Wim Pelsma zijn stempel nog niet hebben kunnen drukken op de halfjaarcijfers.

Toch zijn er genoeg bestuursvoorzitters die minder goed uit de startblokken zijn gekomen.

Pelsma kan keurige cijfers overleggen en zet stevig in op een actieve marktbenadering, productontwikkeling en verdere geografische expansie. Dat schept alvast het nodige vertrouwen voor de toekomst.

Omzetgrens 1 miljard geslecht
Pelsma weet in zijn eerste kwartaal ook meteen de grens van 1 miljard euro omzet te doorbreken.
De omzet steeg met 6 procent tot 1.029,6 miljoen euro, gedragen door overnames, een gunstig valuta-effect en een nipte autonome groei van 1 procent.

Het bedrijfsresultaat (ebita) nam met 4 procent toe tot 113,1 miljoen euro, wat een operationele marge geeft van 11,0 procent, nipt lager dan de 11,2 procent van vorig jaar.

De nettowinst voor amortisatie steeg met een keurige 8 procent naar 78,1 miljoen euro, gelijk aan 72 cent per aandeel.
De cijfers liggen in lijn met de marktverwachtingen en dat is tegenwoordig al een hele prestatie. De koers van het aandeel stijgt dan ook ruim 3 procent op de resultaten en gehandhaafde winstprognose.

Industrial Services
Bij de tak Industrial Services was sprake van een omzetgroei van 10 procent tot 313,0 miljoen euro, maar is wel sprake van een autonome krimp van 3 procent.

In de meeste industrieën draait Aalberts goed, waaronder de halfgeleidersector, waar het onder meer profiteert van de goede prestaties van ASML.

Aalberts kampte bij Industrial Services wel met een sterke vergelijkingsbasis en ervoer de nodige volumedruk bij een aantal grote klanten, vooral in Frankrijk bij de automobielsector en de metalektro-activiteiten.

Aalberts wist dit echter goed op te vangen door het tempo van innovaties en productontwikkeling op te voeren. Volgens Pelsma is versnelling hiervan essentieel om verdere groei te realiseren.

Aalberts kijkt hier ook nadrukkelijk naar landen buiten de eigen afzetgebieden en is intussen gestart met operaties in India, Polen en China. De ebita-marge bij Industrial Services daalde van 14,5 procent naar 13,8 procent

Flow Control
De divisie Flow Control, producten, processen en systemen voor vloeistof- en gastransport, boekte een omzetgroei van 4 procent tot 716,6 miljoen euro. De autonome groei bedroeg 2 procent. De ebita-marge bleef stabiel op 9,8 procent.

Bij Flow Control is al langer sprake van een gemengd beeld. Aalbeert heeft het onverminderd moeilijk in de bouw- en installatiemarkten in West-Europa en Noord-Amerika.

Daar staan goede prestaties tegenover in de gasmarkt , irrigatieen bier- & softdrinks. In Oost-Europa gaat het ook goed en profiteert Aalberts onder meer van de grote vraag naar stadverwarmingen, waarmee het ook in China actief is.

Vooruitzichten
Een goede spreiding van Aalberts over verschillende afzetmarkten, solide orderposities en een steeds actievere marktbenadering en focus op innovatieve productontwikkeling moeten Aalberts door 2012 loodsen.

Dat zal moeten resulteren in een hogere winst per aandeel dan de 1,36 euro over 2011. Aalberts verraste met deze prognose begin dit jaar in positieve zin en lijkt dit nu te gaan waarmaken.

Eenvoudig gaat het allemaal niet, maar daar is de economie ook niet naar. Het bedrijf heeft al eerder bewezen over de nodige veerkracht te beschikken.




Gerelateerde artikelen