VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

16 augustus 2012

Bij baggeraar Boskalis moet de groei vooral uit overnames komen

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Een recordomzet en recordorderboek. De Papendrechtse baggeraar Boskalis verrast beleggers, maar is nog altijd afhankelijk van overnames.

De omzet van baggeraar en maritiem dienstverlener Boskalis steeg de afgelopen jaarhelft sterk met 12 procent naar 1,4 miljard euro.

Dit gebeurde op eigen kracht (5 procent) maar vooral door de overname van het Nederlandse bouwbedrijf MVO Vervat eind 2011.

Het is tekenend voor Boskalis. De groei van de onderneming komt voort uit overnames. Het eerder overgenomen Smit International zorgde hier in 2011 voor, en MVO Vervat voor een belangrijk deel in de eerste jaarhelft van 2012.

Orderboek voller
Terwijl de omzet stijgt, stroomt ook het orderboek vol. De ruim 3,7 miljard euro aan werkvoorraad per eind juni moet de komende jaren voor het nodige werk zorgen.

In tegenstelling tot de omzet, daalde het operationeel resultaat (ebit) met 17 miljoen euro naar 146 miljoen euro ten opzichte van de eerste jaarhelft van 2011.

Deze tegengestelde beweging is nu al enkele jaren gaande en komt voornamelijk door het baggeronderdeel van Boskalis ("dredging"). Het is nog altijd het grootste onderdeel van Boskalis en goed voor iets minder dan de helft van de concernomzet.

De eerste zes maanden van 2012 zag de baggertak de ebit teruglopen naar 84 miljoen euro, tegen bijna 106 miljoen euro een jaar eerder.

De marges (ebit gedeeld door de omzet) van Boskalis blijven dus onder druk staan.

Andere tijden
Topman Peter Berdowski benadrukte bij de analistenbijeenkomst dat de "dredging"-marges van enkele jaren geleden, van zo'n 13 tot 15 procent zeker niet als de standaard moet worden gezien.

Beleggers moeten eerder rekening houden met een marge van 10 tot 12 procent. Nu is de marge ongeveer 12,3 procent.

Dat wil niet zeggen dat er geen uitschieters naar boven kunnen zijn. Het is afhankelijk van de projecten die op de markt komen.

Het is tekenend voor Boskalis: doordat op projectbasis wordt gewerkt kunnen de marges fluctueren.

Outlook
Boskalis gaat uit van een redelijk stabiele marktoutlook. Vooral in de haven- en offshoremarkt ziet Boskalis kansen.

Het onlangs bekend gemaakte stimuleringsplan van Brazilië ter waarde van 60 miljard dollar onderstreept dat landen willen blijven investeren in grote (infrastructuur) projecten, al was het maar de economie een zetje te geven.

Boskalis verwacht dat ook geld wordt gestoken in (nieuwe) havens. Hier is nog een hele slag te slaan, net als bijvoorbeeld in India.

Na een ellenlange tenderprocedure heeft Boskalis begin augustus al een contract in India bemachtigd ter waarde van 175 miljoen euro.

De haven van Mumbai moet worden uitgediept en verbreed. Topman Berdowski schat dat India de komende jaren nog een tiental havens nodig heeft en is blij dat Boskalis de opdracht heeft kunnen binnenslepen.

Dit kan iets ten koste zijn gegaan van de marges van het project, want er zaten jarenlang meerdere partijen achter de opdracht aan.

De tweede jaarhelft zal volgens Boskalis niet erg afwijken van de eerste. De baggeraar verwacht voor 2012 een nettowinst van 210 tot 230 miljoen euro.

Eerder zei het bedrijf al dat de winst van vorig jaar (254 miljoen euro) dit jaar niet zal worden geëvenaard.


Gerelateerde artikelen

Berdowski: ‘We gaan niet gokken met de balans van Boskalis’
Boskalis houdt cashdividend stabiel, maar onduidelijk of het verwatering gaat compenseren
Boskalis houdt cashdividend stabiel, maar onduidelijk of het verwatering gaat compenseren
09-03-2018

Boskalis houdt, ondanks een scherpe winstdaling, het dividend stabiel. Als …

Lees verder

dividend boskalis baggeraar offshore
Boskalis boekt fors af op Offshore
Agressieve grootaandeelhouder Boskalis wilde Fugro-president-commissaris Harrie Noy wippen

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}