VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

SNS neemt de tijd voor herstructurering

SNS Reaal neemt voorlopig de tijd om zijn toekomstplannen uit te stippelen. Bij de presentatie van de halfjaarcijfers liet het concern weten pas later dit jaar met een update te komen.

Vorige maand om advies te geven. Topman Ronald Latenstein zei  bij de presentatie van de halfjaarcijfers dat er nog geen beslissing is genomen.

Oorspronkelijk was het de bedoeling dat SNS Reaal de nog openstaande 565 miljoen euro aan staatssteun zou afbetalen met geld uit een kapitaalintensiveringsprogramma van 700 miljoen euro.

Dit programma is nu voor 90 procent afgerond, maar SNS heeft dit kapitaal nu nodig om zijn solvabiliteit op peil te houden.

Daarom wordt gezocht naar alternatieven. Latenstein zei dat hiervoor twee lijnen worden gevolgd. Het versterken en versimpelen van de kapitaalstructuur. En mogelijkheden voor een herstructurering, waaronder de verkoop van onderdelen.

Stijging
De nettowinst van het bedrijf steeg het afgelopen halfjaar van 53 miljoen euro in 2011 naar 115 miljoen euro dit jaar. De stijging komt op het conto van de verzekeringsactiviteiten Reaal en Zwitserleven die 216 miljoen euro winst maakten.

Dit is wel vooral te danken aan de lage rentestanden. SNS zag de waarde van beleggingen in veilige staatsobligaties, denk aan Duitsland en Nederland, stijgen. Daarnaast nam de waarde van rentederivaten waarmee SNS zijn renterisico afdekt toe.

Bij de bank stond de winstgevendheid onder druk als gevolg van de slechte economie. SNS Retail Bank incasseerde voor 75 miljoen euro aan bijzondere waardeverminderingen op vorderingen.

Ultee
Hier zat ook een lening van 11 miljoen euro bij aan een "grote debiteur", hoogstwaarschijnlijk zeepjeskoning Bob Ultee. Deze privélening is eind vorig jaar verstrekt, maar gaat nu als oninbaar de boeken in.

De grote vraag is waarom SNS Ultee een krediet heeft gegeven op het moment dat overduidelijk was dat hij en zijn zeepketen Sabon in de financiële problemen zaten. Sabon is inmiddels failliet gegaan maar heeft zonder Ultee een doorstart gemaakt.

Teruggang
De waardevermindering heeft verder te maken met de slechte economie en de moeilijke toestand op de Nederlandse woningmarkt. Het aantal hypotheken met een betalingsachterstand is opgelopen van 3,28 naar 3,39 procent van de totale portefeuille.

Het verlies bij probleemdochter Property Finance bedroeg 131 miljoen euro, ongeveer gelijk aan het verlies in de tweede helft van 2011. De slechte Nederlandse economie en vooral de vastgoedmarkt lieten zich ook hier gelden.

De bijzondere waardeverminderingen op de buitenlandse portefeuille daalde scherp, terwijl die op de Nederlandse portefeuille juist sterk toenamen,

De cijfers zijn uiteindelijk maar een sideshow bij SNS. Wat het concern gaat doen om de resterende staatssteun af te lossen en welke onderdelen het wil of moet verkopen is het belangrijkste. Op het antwoord op deze vragen moeten beleggers dus nog even wachten.




Gerelateerde artikelen