VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Alleen pensioenmeevaller helpt Heijmans aan zwarte cijfers

De tussenbalans van Heijmans lijkt op het eerste gezicht aardig. Maar wie verder kijkt, ziet dat het in de bouwwereld sappelen is en blijft.

Heijmans komt onder aan de streep nog met een winst van vier miljoen euro op de proppen, maar dit is louter aan een pensioenmeevaller te danken. 

Het nettoresultaat was de eerste jaarhelft van 2012 ondanks die plus van vier miljoen euro een vijfde minder dan in dezelfde periode vorig jaar.

De verschillen zijn groot per bedrijfsonderdeel, maar voor Heijmans als geheel bleef de omzet in het eerste half jaar stabiel op 1,06 miljard euro. 

De operationele winst daalde het afgelopen halfjaar met één miljoen euro naar negen miljoen euro.

Heijmans gaat er van uit het jaar met een positief operationeel resultaat af te sluiten, ondanks de aanhoudende moeilijke marktomstandigheden in met name de woningbouw.

Boekhoudkundige winst
De tweede bouwer van Nederland kon tien miljoen euro aan boekhoudkundige winst noteren vanwege nieuwe afspraken rond de pensioenregeling van een groep medewerkers.

Het heeft niets met de operationele gang van zaken te maken, maar het haalt wel toekomstige verplichtingen van de bedrijfsbalans.

Die pensioenverplichtingen komen te liggen bij een extern pensioenfonds. Volgens de boekhoudregels mogen die lagere verplichtingen in de verlies- en winstrekening worden verwerkt.

Wel zal het bouwconcern nog dit jaar vijf miljoen euro in het fonds moeten storten en daarna nog eens eenzelfde bedrag. Tegenover een boekhoudkundige winst staat een even zo grote uitgave.

Dit weegt dus op de kasstroom, die de afgelopen zes maanden met 48 miljoen euro negatief toch al tegenviel.

Overschaduwen
Deze uitruil leidt af van waar het om draait: de operationele gang van zaken bij het bouwconcern. En daar overschaduwen de tegenvallers de lichtpuntjes.

Vanwege de misère op de huizenmarkt loopt het aantal verkochte huizen flink terug, staan de marges onder druk en haalt de bouwer veel minder nieuw werk binnen. En die orderportefeuille zal waarschijnlijk verder inzakken.

De in april aangetreden bestuursvoorzitter Bert van der Elst moet daarom bij het vastgoedonderdeel op een met bijna dertig procent teruggelopen omzet van 119 miljoen euro één miljoen euro toeleggen.

Bij de woningbouwtak bleef de omzet met zo’n 180 miljoen redelijk op peil, maar kukelde het operationeel resultaat in elkaar van 10 miljoen euro in de eerste jaarhelft van 2011 naar twee miljoen euro nu.

Zware dobber
Aan beide divisies gaat Van der Elst nog een zware dobber krijgen, want de topman voorziet ‘op korte termijn geen herstel’.

‘De markt is niet in beweging’, aldus Van der Elst die misschien tegen beter weten in hoopt dat de politiek bouwers snel een steuntje in de rug gaat bezorgen.

‘Na de komende verkiezingen zal het nog een tijdje duren voordat er een kabinet is, maar het vertrouwen moet terug. De spelregels moeten weer duidelijk worden’, zei de topman tijdens een analistenbijeenkomst verwijzend naar een mogelijke beteugeling van de hypotheekrenteaftrek en onduidelijkheid of de overdrachtsbelasting wel op de huidige twee procent zal blijven.

Ingeteerd 
Van de zes onderdelen leunt de bouwer inmiddels zwaar op infrastructurele werken, zoals wegen en civiele constructies (tunnels, sluizen, pijpleidingen).

Die tak, met 360 miljoen euro verantwoordelijk voor ruim een derde van de concernomzet, boekte een (onderliggend) operationeel resultaat van 13 miljoen waarop dus door andere verlieslatende divisies is ingeteerd.

Of dit resultaat stand kan houden is ongewis, want nieuwe overheidsbezuinigingen en margedruk bij vooral kleinere projecten liggen op de loer.

Bij utiliteitsbouw, dat zich toelegt op de bouw van ziekenhuizen, universiteiten, luchthavens en laboratoria gloort ondanks een operationeel verlies van zes miljoen euro wel weer wat hoop.

In maart moest Heijmans vanwege organisatorisch gepruts bij die poot nog een winstwaarschuwing afgeven.

Volgens Van der Elst beginnen 'de genomen maatregelen hun werk te doen’ en zijn de pijnlijke projecten vrijwel afgerond. 

De topman calculeert wel nog minimaal een aantal maanden in voordat die divisie weer echt op de rails staat. 
 
MEER



Gerelateerde artikelen