VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

22 augustus 2012

TKH ziet winst fors terugvallen in tweede kwartaal

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Strategisch gezien is TKH goed bezig, maar de winstdaling in het tweede kwartaal valt vies tegen. Ook de vooruitzichten voor de rest van het jaar zijn mager.

Na een al moeizaam verlopen eerste kwartaal heeft het tweede kwartaal TKH uit Haaksbergen weinig verbetering gebracht.

Op omzetniveau presteert TKH, een sterke speler op het gebied van glasvezeltechniek, camerasystemen en bandenbouwsystemen, nog wel in lijn der verwachting, maar de winstgevendheid stelt zwaar teleur.

De omzet is over de eerste jaarhelft met 4,2 procent gedaald, waarbij de autonome teruggang 7,2 procent bedraagt.

Het bedrijfsresultaat van 13,2 miljoen euro over het tweede kwartaal ligt echter 43,2 procent lager dan vorig jaar en mist de consensusverwachting onder analisten met liefst 34 procent.

Uitgestelde investeringen
De pijn zit vooral in het segment "Building Solutions", waar TKH allerlei technische systemen levert in gebouwen.

Building Solutions is goed voor 38 procent van de concernomzet en voelt de zwakte in de bouw- en constructiemarkten.

TKH wordt onder meer geconfronteerd met uitstel van investeringen in de markt voor solar- en infrastructuurprojecten die de omzet van het segment Building Solutions treft. 

Het concern lijkt hier toch verrast te zijn door de snelle teruggang in de markt omdat het te veel capaciteit heeft ingezet waardoor het kostenniveau niet gelijk liep met de autonome omzetdaling.

TKH zal het in dit segment de komende tijd vooral van de beveiligingssystemen moeten hebben, met name camera- en videobewaking.

Hierbij zal het geholpen worden door de in maart van dit jaar overgenomen Franse Aasset Security International en een recent verworven belang in het Duitse Augusta.

Bandenbouwsystemen
De omzet bij de bandenbouwsystemen viel met bijna een vijfde terug. Vooral in Azië is terughoudendheid onder investeerders troef.

Geholpen door een aanhoudend hoge vraag uit Duitsland naar speciaalkabelsystemen vanuit de robot-, medische en machinebouwindustrie  bleef de daling van het ebita-resultaat bij het segment Industrial Solutions beperkt tot 14,3 procent tot 31,7 miljoen euro, resulterend in een nog altijd fraaie marge van 13,0 procent.

Glasvezel groeit
Wel goed gaat het in het kleinste segment Telecom Solutions. Vooral door een groeiende vraag naar glasvezelnetwerken in zowel Europa als Azië, met name China.

TKH had hier wel goed gegokt door te investeren in aanvullende capaciteit waarmee het de output in glasvezel de komende twaalf maanden kan verdubbelen.

De omzet van Telecom Solutions steeg autonoom met 3,6 procent en het bedrijfsresultaat dikte zelfs met 15,9 procent aan tot 7,5 miljoen euro.

Vooruitzichten troebel
De vraag naar glasvezelnetwerken zal naar verwachting blijven groeien, waar TKH dus volop van zal kunnen profiteren.

Somberder ziet het er uit bij Building Solutions, al heeft TKH het mes al in de capaciteit gezet en hoop dat het met zijn innovatieve oplossingen toch kan groeien.

Voor Industrial Solutions wordt voor de tweede jaarhelft een lagere omzet voorzien dan in de eerste jaarhelft. Wel zou de orderontvangst weer kunnen groeien, maar dan moet de mondiale economie volgens TKH niet verder verslechteren. 

Per saldo rekent TKH op een nettowinst voor amortisatie en eenmalige baten en lasten van 45-50 miljoen euro. Een stuk lager dan de 59,1 miljoen euro (1,57 euro per aandeel) over 2011.

En dat is een flinke tegenvaller, niet meer en niet minder.


Gerelateerde artikelen

Voorzichtig TKH verwacht meer groei, maar laat omzetdoel ongemoeid
Bij TKH en Nedap moet alles volgens plan gaan om de huidige waarderingen te rechtvaardigen
Bij TKH en Nedap moet alles volgens plan gaan om de huidige waarderingen te rechtvaardigen
25-09-2017

Met de verkoop van een pluk aandelen heeft TKH de poging om branchegenoot N…

Lees verder

tkh nedap overname
TKH houdt vast aan groeidoelstelling na tegenvallend jaar
Conglomeraat TKH koestert waaier aan activiteiten

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}