VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Beursfondsen leveren hard gevecht om toegang opkomende landen

Grote beursfondsen zoeken de groei meer en meer in opkomende markten. Zoals via samenwerking met lokale spelers. Dat dergelijke joint ventures niet altijd zonder slag of stoot gaan ondervinden nu Heineken en Boskalis.

Niet alleen Heineken worstelt met , ook baggeraar Boskalis heeft de handen vol om een gedeeld eigendom in goede banen te leiden.

Sinds eind 2011 is het bedrijf bezig in Zuid-Amerika, een van de absolute aandachtsgebieden voor Boskalis.

Het gaat om een samenwerkingsverband met het Chileense bedrijf SAAM, waarbij beide bedrijven hun havensleepactiviteiten in Noord- en Zuid-Amerika samenbrengen onder één dak.

De havensleepactiviteiten van Boskalis omvatten het voormalige Smit Internationale, het bedrijf dat .

Het zou de grootste speler in zijn soort opleveren op het Amerikaanse continent met een omzet van ongeveer 270 miljoen dollar, een substantiële groeikans voor Boskalis dat vorig jaar een totale omzet van 1,4 miljard euro boekte.

Maar tussen Chili en Papendrecht, de thuishaven van Boskalis, zijn nog de nodige plooien glad te strijken. Eigenlijk staan de partijen gewoon mijlenver uit elkaar.

Topman Peter Berdowski liet tijdens de analistenpresentatie ter gelegenheid van de halfjaarcijfers optekenen dat hij "rekening houdt met langere besprekingen" c.q. "het afbreken ervan". De topman wil geen "appendix van een Chileens bedrijf worden".

Lang ok
Het leek lang de goede kant op te gaan met de samenwerking. In december leek de samenwerking beklonken toen beide partijen het eens leken te worden over een min of meer gelijkwaardige machtsverdeling binnen de joint venture.

Maar nu lijkt het alsof de beoogde Chileense partner meer macht wil. Dat kan Boskalis de controle kosten over één van zijn beoogde groeigebieden: Brazilië.

Brazilië zorgt voor groei
Brazilië zorgt samen met de activiteiten in Singapore in de eerste jaarhelft van 2012 voor een mooi operationeel resultaat voor het havensleeponderdeel ("harbour towage") van Boskalis.

Het is bovendien nu het onderdeel van Boskalis met de hoogste operationele marge.

De havensleepactiviteiten hebben voldoende schaal in Brazilië en Berdowski wil dit niet zomaar uit handen geven. Helemaal niet nu de Braziliaanse overheid onlangs aankondigde ruim 60 miljard dollar te gaan investeren in (binnenlandse) infrastructuur.




Gerelateerde artikelen