VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

23 augustus 2012

Kendrion houdt vertrouwen ondanks recent winstalarm

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Het mag dan even tegenzitten met elektromagnetenfabrikant Kendrion, het optimisme over de toekomstige groei is er niet minder om. De autonome groeidoelstelling blijft staan op tien procent per jaar.

Het was even schrikken twee weken terug toen Kendrion uit Zeist bekend maakte dat de voorspelde winstgroei er dit jaar niet meer in zit.

Sterker, beleggers moesten rekening houden met een winstdaling van 15 tot 20 procent.

Tweedekwartaalcijfers
De feitelijke tweedekwartaalcijfers laten inderdaad een aardige veer vergeleken met het jaar ervoor en eveneens met het eerste kwartaal. Echte verrassingen zitten er niet meer in.

De geboekte omzet van 74,0 miljoen is weliswaar negen procent hoger dan vorig jaar, maar autonoom is er sprake van drie procent krimp.

Het bedrijfsresultaat ligt in het tweede kwartaal vijftien procent lager dan vorig jaar op 6,9 miljoen euro en de nettowinst zelfs 24 procent onder het niveau van een jaar terug.

De halfjaarwinst ligt tien procent lager dan vorig jaar op 9,4 miljoen euro. Per aandeel is dat 0,81 euro, een dubbeltje minder.

Beeld divers
De elektromagneten die Kendrion produceert zijn voor circa tweederde bestemd voor de automotive sector (auto’s, bussen en vrachtwagens) en voor een derde in allerlei overige industriële segmenten, zoals liften frisdrank- en textielmachines.

Vooral de industriële segmenten bediend door de business unit Industrial Magnetic Systems hebben het moeilijker gekregen. Hier daalde de omzet in het tweede kwartaal met vijftien procent.

Door de economische onzekerheid liepen een aantal projecten vertraging op, zowel in Duitsland als in de Verenigde Staten.

Om de kosten wat te drukken heeft Kendrion de afgelopen weken toch wat besparingen doorgevoerd. In combinatie met een verwachte omzetgroei in de tweede jaarhelft wordt hierdoor een hoger resultaat verwacht in de tweede jaarhelft.

Wel goed gaat het met het bedrijfsonderdeel Industrial Drive Systems dat met name levert aan de Duitse machinebouw en ook een aantal belangrijke projecten voor de Chinese markt wist binnen te halen, die vanaf volgend jaar omzet zullen genereren.

De business unit Passenger Car Systems, levering van elektromagneten aan de automobielsector, wist nipt het hoofd boven water te houden met een autonome omzetgroei van twee procent.

Door de bijdrage van het eind vorig jaar overgenomen Amerikaanse bedrijf FAS Controls groeide dit onderdeel qua omzet in de eerste jaarhelft met 28 procent. FAS Controls had volgens Kendrion een goede eerste jaarhelft.

Vooral de Duitse automobielindustrie blijft het goed doen. Kendrion levert onder meer aan Daimler en VW. Bij de voor Kendrion minder belangrijke Franse markt loopt het minder goed.

Door het ontbreken van nieuwe projecten met een hoge marge staat de winstgevendheid van deze business unit wel onder druk.

Bij de bussen en truck business ondervindt Kendrion vertragingen in India en Brazilië, maar in China liepen de zaken wel goed.

Strategie
De strategie van Kendrion blijft overeind. Het bedrijf streeft naar een meer evenwichtige omzetverdeling tussen automotive en overige industriële activiteiten. De focus van de groei ligt op de Verenigde Statenen China.

Overnames, Kendrion heeft 70 tot 80 miljoen euro beschikbaar, zullen vooral in de niet-automotive markten plaatsvinden. De aandacht blijft uitgaan naar het verwerven van nichemarktleiderschap.

Ook de financiële doelstelling worden herhaald. Dit omvat onder meer een jaarlijkse autonome groei van minimaal tien procent en een ebita-marge van meer dan tien procent.

Aan deze laatste doelstelling voldoet Kendrion nipt (10,3 procent ebit-marge), maar de eerste lijkt onder deze economische omstandigheden voorlopig een utopie.

Milde reactie
De beurskoers reageerde licht positief op het halfjaarbericht. De verlaagde winstprognose werd herhaald, maar Kendrion zegt er wel bij dat de economische onzekerheden in de wereld de laatste maanden verder zijn toegenomen. 


Gerelateerde artikelen

Kendrion dendert door
Margedoelstelling Kendrion in zicht
21-08-2014

De tweede kwartaalcijfers van Kendrion laten een versnelling zien in autono…

Lees verder

Kendrion voorzichtig na zwak vierde kwartaal
27-02-2013

Na een succesvolle turnaround en behoorlijke winstgroei afgelopen jaren hee…

Lees verder

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}