VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Autofabrikant Spyker verwordt tot beursgenoteerde claim

Victor Muller kan weer pinnen. De topman van Spyker heeft zichzelf weer eens uit een onmogelijke positie gemanoeuvreerd.

Zijn bedrijf, sportwagenfabrikant Spyker Cars, was op sterven na dood. Het aandeel naderde de laatste weken het absolute nulpunt.

Zo’n beetje alle schulden zijn recent omgezet in nieuwe aandelen, waardoor het aantal explodeerde tot meer dan 300 miljoen stuks, waarvan Muller er zelf als belangrijkste schuldeiser driekwart in handen kreeg.

Dat belang gaat nu weer verwateren, want het Chinese autobedrijf Youngman gaat 29,9 procent van de aandelen kopen voor 6,7 miljoen euro. Daarnaast leent de nieuwe Chinese aandeelhouder, die al tijdens de Saab-saga een tijdje als partner in beeld was, nog een s3,3 miljoen euro aan Spyker.

Tien miljoen euro vers geld dus voor Victor Muller, die daarmee nieuwe dromen kan gaan najagen. Of oude natuurlijk. Youngman studeert nog wel op de boeken van Spyker, en er zijn nog wat plooien recht te strijken, maar het meldt dat de eerste 2,3 miljoen euro binnen 7 dagen zal worden overgemaakt.

Meer
Maar het blijft niet bij 10 miljoen. Youngman en Spyker gaan samen investeren in een joint venture met de naam Spyker P2P BV. Daarin zal Youngman 25 miljoen euro storten waarvoor het 75 procent van de aandelen in het samenwerkingsverband krijgt.

Spyker brengt de technologie voor de Spyker D8 Peking-to-Paris in en krijgt een kwart van de aandelen. Ook de ‘Spyker trademarks’ gaan naar deze joint venture.

Maar ook dat is nog niet alles, want de aandeelhouders Spyker krijgen ook wat terug. Een tweede joint venture met de naam Spyker Phoenix BV wordt opgericht waarin Youngman haar rechten op het Phoenix platform zoals dat is ontwikkeld voor Saab in 2010 en 2011. Youngman krijgt hierin een belang van tachtig procent, Spyker de rest.
 
In Spyker Phoenix zal een hele nieuwe serie auto’s worden ontwikkeld in het premium segment. Wat dat laatste betekent is niet helemaal duidelijk maar het persbericht meldt dat deze auto’s boven de ‘vergelijkbare Saab-modellen’ in de markt gepositioneerd zullen worden.

Erfenis
Zo levert de mislukte overname van Saab van begin 2010 misschien toch nog wat op. Maar met de beperkte belangen die Spyker krijgt in de beide joint ventures zien aandeelhouders hun belang opnieuw verwateren. Het bedrijf wordt (weer) verder uitgehold.

Het aandeel veert echter op van drie naar vijf cent. Misschien kan Victor Muller met de centen van Youngman wat langer procederen tegen het Amerikaanse General Motors, dat eerder geen heil meer zag in Saab.

Muller heeft namelijk een claim van 3 miljard dollar bij GM ingediend omdat hij hen verantwoordelijk houdt voor het fiasco met Saab. Saab vroeg in december 2011 faillissement aan, na een reeks vergeefse pogingen om een doorstart te maken met Chinese partners. GM zou niet hebben willen meewerken.

Claim
Voor aandeelhouders Spyker is de samenwerking met Youngman niet per se goed nieuws. Het weinige dat er nog in Spyker zat is nu getransfereerd naar de joint ventures met Youngman waarin Spyker kleine belangen terugkrijgt. Eigenlijk resteert nu de megaclaim tegen GM. Het aandeel Spyker is een soort Begaclaim geworden.

De Stichting Begaclaim werd in 1997 opgericht door Joep van den Nieuwenhuyzen, die een schadeclaim tegen onder meer de Nederlandse Staat wilde indienen. Dat ging destijds om 1,2 miljard gulden. Die kansloze procedures sleepten een tijdje en werden in 2007 beëindigd.

Met een beurswaarde van 16 miljoen euro zou je ook kunnen zeggen dat beleggers de aandelen moeten kopen als ze de kans dat er 3 miljard dollar (2,4 miljard euro) wordt opgehaald groter achten dan 1 op 150.

En let wel: met het aantal aandelen dat er nu uitstaat is die maximale 3 miljard dollar ook nog maar 7,40 euro per aandeel. En dat wordt nu dus weer minder. En het is nog niet gedaan.




Gerelateerde artikelen