VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Grontmij moet zich in tweede jaarhelft bewijzen

Ingenieursbureau Grontmij zit na een turbulente periode midden in een herstructureringsproces. De financiële huishouding is inmiddels op orde en aan de verbetering van de financiële prestaties wordt hard gewerkt.

Voorlopig krijgt Grontmij de handen van beleggers nog niet op elkaar, zo blijkt na de publicatie van de tweede kwartaalcijfers.

In eerste aanleg moest de koers van het aandeel procenten prijsgeven.

Het tweede kwartaal was een belangrijk kwartaal voor Grontmij.

De toekomst van de onderneming werd in ieder geval voorlopig veilig gesteld met een nieuwe vierjarige kredietfaciliteit van 180 miljoen euro plus een werkkapitaal faciliteit van 10 miljoen euro voor 2012. Daarnaast werd een claimemissie succesvol afgerond die uiteindelijk 73,6 miljoen euro in het laatje bracht.

Met de herfinanciering en claimemissie achter de rug verbeterde de nettoschuld naar 156 miljoen euro, een verlaging van bijna 22 miljoen euro ten opzichte van eind vorig jaar.

Herstructurering in volle gang
Nu de financiële huishouding beter op orde is, kan Grontmij zich volledig richten op verbetering van de financiële resultaten. Kostenbesparingen spelen daarbij een cruciale rol.

De besparingen moeten tot en met 2015 een bedrag van 43 miljoen euro opbrengen en daarna resulteren in een daling van de jaarlijkse uitgaven van 18 miljoen euro.

In het tweede kwartaal was al een voorzichtig begin zichtbaar. De kostenbesparing bedroeg 4 miljoen euro. In de tweede jaarhelft moeten de besparingen pas echt op stoom komen en verwacht Grontmij een versnelling in de besparingen.

Bovenop de al bekendgemaakte besparingen heeft Grontmij bovendien de afgelopen periode nieuwe mogelijkheden voor lagere kosten ontdekt in Nederland, Frankrijk en Polen. Jaarlijks kan daar een extra bedrag van 6 miljoen euro van de kosten af.

Daarnaast neemt Grontmij afscheid van activiteiten waar het geen brood meer in ziet. Zo werd in het afgelopen kwartaal het Engelse Trett Consulting verkocht voor een bedrag van 3,6 miljoen euro. Daarmee is de schoonmaak nog niet klaar.

Een aantal activiteiten met een gezamenlijke omzet van circa 49 miljoen euro moet nog de deur uit of zal worden beëindigd. Daarnaast zullen diverse vastgoedbezittingen worden verkocht en aan dat lijstje is inmiddels ook golfbaan Naarderbos toegevoegd.

Tweede kwartaal in het rood
De totale omzet daalde in het tweede kwartaal van 232 miljoen euro naar 227 miljoen euro, een min van ruim 2 procent. De netto omzet (totale omzet minus omzet van derde partijen) liet een kleinere daling zien van 0,4 procent en was daarmee min of meer stabiel.


De winstgevendheid liet een aanmerkelijk grotere daling zien. Het bedrijfsresultaat (ebita) dook in de rode cijfers. Vorig jaar werd nog 6 miljoen euro verdiend, maar dit jaar resteerde een negatief resultaat van 3 miljoen euro.

Hierin was een fors bedrag van 7,9 miljoen euro aan eenmalige items opgenomen, die hoofdzakelijk verband houden met de herstructurering en kosten voor de claimemissie en herfinanciering. Wanneer deze er worden uitgefilterd blijft 4,9 miljoen euro over. Wat resulteert in een marge van 2,2 procent in vergelijking met 3,6 procent vorig jaar over dezelfde periode.

Nederlandse marge een opsteker
Daarmee ligt de winstgevendheid nog ver onder het gewenste niveau van 6 tot 8 procent dat tot doel is gesteld voor 2015. Maar op dit terrein was in Nederland, de belangrijkste markt voor Grontmij met circa een kwart van de concernomzet, een belangrijke opsteker te noteren.

De marge bedroeg in het tweede kwartaal 5,6 procent en zelfs 6 procent over de eerste zes maanden van het jaar. Dit betekent een aanzienlijke verbetering ten opzichte van de winstgevendheid vorig jaar (3,5 en 5,7 procent respectievelijk).

Een andere opsteker zag topman Michiel Jaski in de stabilisering van de organische omzetafname in het tweede kwartaal.

Verwachting aangescherpt
Beleggers reageerden sceptisch op de tweede kwartaalcijfers en zette het aandeel bij opening procenten lager. Daarmee vellen ze wellicht te snel een oordeel. De echte test volgt pas in de tweede helft van het jaar.

Grontmij moet dan bewijzen dat de kostenbesparingen echt doorkomen en resulteren in margeverbeteringen door de gehele organisatie heen.

De besparingen zijn belangrijk voor Grontmij, want de onderneming zal de verbetering van de financiële resultaten op eigen kracht moeten realiseren.

De marktomstandigheden zijn in 2012 over een breed front op zijn minst uitdagend. En voor volgend jaar verwacht de onderneming geen verbetering.

In dat kader bezien, mag de licht aangepaste verwachting voor 2012 beleggers enigszins vertrouwen geven. Tot voor kort verkondigde Grontmij nog dat in het lopende boekjaar geen verbetering ten opzicht van 2011 verwacht mocht worden. Dit liet ruimte open voor een daling van de winst dit jaar.

Inmiddels gaat het ingenieursbedrijf uit van een ongeveer gelijk resultaat en lijkt de kans op een winstdaling afgenomen.

LEES MEER:

8 juni 2012

18 mei 2012

20 februari 2012

  20 januari 2012

9 januari 2012

19 december 2011

9 november 2011

8 november 2011

18 augustus 2011

13 mei 2011

10 maart 2011




Gerelateerde artikelen