VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Eurocommercial Properties blijft witte raaf in vastgoedland

Er is weinig Nederlands meer aan het in Amsterdam genoteerde vastgoedfonds Eurocommercial Properties. Toch is het de witte raaf van de sector. Het concern verhoogde zelfs het dividend en wil dat herhalen.

Vastgoed is geen markt waar veel beleggers nog in durven te beleggen.

Helemaal na de gruwelcijfers van bijvoorbeeld Wereldhave, dat flink moest afboeken op winkelcentra in Groot-Brittannië en de VS, en het dividend ook nog eens flink verlaagde.

Maar Eurocommercial Properties (Eurocommercial) gaat het in ieder geval tot eind juni 2012 -het concern heeft een gebroken boekjaar- nog voor de wind.

De huuropbrengsten minus de kosten, ofwel het directe investeringsresultaat, steeg met 3,5 procent naar 79,5 miljoen euro.

Per certificaat betekent dit een stijging van vijf cent naar 1,94 euro. Eurocommercial kiest er voor om niet het hele resultaat uit te keren aan beleggers, maar 1,92 euro per aandeel.

Ze laten die twee cent per certificaat in het fonds als buffertje tegen het gebrek aan economische groei in Europa de komende jaren.

Eurocommercial wil er zo voor zorgen dat ze ook in de toekomst het dividend minimaal gelijk kan houden, dat overigens al meer dan tien jaar op rij steeg. Het laatste decennium met ruim een derde.

Voorlopig staan er nog geen seinen op rood bij Eurocommercial. Zowel de leegstand als de huurachterstanden bleven in termen van zowel opbrengsten als vloeroppervlakte onder de één procent.

De crisis sijpelt wel door bij sommige klanten, aangezien de winkelomzetten in de centra van Eurocommercial op vergelijkbare basis licht daalden met 1,5 procent.

Weinig Nederlands
Eurocommercial mag dan wel zijn hoofdkantoor aan de Herengracht in Amsterdam hebben; het fonds belegt sinds mei 2010 niet meer in Nederland. Het concern richt zich op vastgoed in (Noord-)Italië, Frankrijk en Zweden.

In Italië zag Eurocommercial de waarde van zijn panden dalen met 2,4 procent. Maar hogere waarderingen in Frankrijk en Zweden compenseerde dit, waardoor de waarde ongeveer gelijk bleef op 2.558 miljoen euro (+0,2%).

De laatste afwaardering deed het vastgoedconcern in het boekjaar 2008/2009, toen het vastgoed ruim 200 miljoen euro van zijn waarde verloor. In alle regio's waren de taxaties van de pandjes toen lagen.

Mocht de crisis de komende maanden uit de hand lopen, dan zal ook het vastgoed in Frankrijk en Zweden niet immuun zijn voor afboekingen.

Verwachtingen
Naar verwachting van Eurocommercial zal de huurgroei een gelijke tred houden met de inflatie. Ook zag het concern bij het uitgeven van het persbericht van je jaarcijfers geen significante toename van de leegstand bij haar winkels.

Al met al streeft Eurocommercial naar gelijkblijvende of stijgende dividenden het komende boekjaar.
Gerelateerde artikelen