VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Afslanken is de mode in crisistijd

In goede tijden denken bestuurders vooral aan de volgende overname, maar nu is het vooral afstoten geblazen. Het beurslandschap kan er heel anders uitzien wanneer Europa uit de economische crisis is gerommeld.

‘Terug naar de basis' en ‘meer focus'. Het zijn de toverwoorden in tijden van crisis als aandeelhouders of soms zelfs regelgevers gaan morren.

Bij de vijftig grootste en meest verhandelde aandelen in Nederland (AEX & AMX) zijn legio voorbeelden te vinden die onderstrepen dat het Nederlandse beurslandschap aan het veranderen is.

Sinds het dieptepunt van de kredietcrisis in 2009 werd er overgenomen - denk aan DSM die alleen al in 2012 voor ruim één miljard euro overnam - maar voornamelijk afgestoten.

Zo verkochten en onderdelen en splitste zichzelf op in een postbedrijf en een internationale pakketbezorger.

De koploper
AFGERONDE AFSLANKOPERATIES
- Aegon: verkoop Transamerica Reinsurance

- ArcelorMittal: afsplitsing Aperam

- BAM: verkoop baggeraar Van Oord

- ING: o.a. ING Direct USA & Canada, ING Car Lease en deel ING Real Estate verkocht

- TNT: splitsing PostNL en TNT Express

- Wessanen: verkoop Tree of Life
Maar ING staat met stip op één als het gaat om het afstoten van activiteiten.

De bank-verzekeraar, in 2008 nog een van werelds grootse bedrijven, is flink aan het snoeien, deels door Europese druk na Nederlandse staatssteun, maar ook om de buffers op te vijzelen.

Sinds het vertrek van oud-topman Tilmant in januari 2009 verkocht de bank-verzekeraar voor ruim 15 miljard euro aan onderdelen.

, de bank-verzekeraar ving hier uiteindelijk 9,2 miljard dollar voor nadat ING begin deze maand zijn overnamesom, koper Capital One betaalde deels in aandelen, verzilverde.

Maar ook op eigen initiatief verkocht ING verschillende (internationale) onderdelen. De meest in het oog springende is het afscheid in Canada waar ING eind augustus ING Direct Canada verkocht voor 2,5 miljard euro, nadat de bank-verzekeraar begin 2009 haar belang in ING Canada al had verkocht voor 1,3 miljard euro.

ING is nog lang niet klaar met afstoten, want onder druk van Europa is ING bezig om de bank- en de verzekeringsactiviteiten separaat voort te zetten.

SNS
Het veel kleinere SNS Reaal is ook bezig meer focus aan te brengen in haar activiteiten. De bank-verzekeraar moet nog alle ontvangen staatssteun terugbetalen en dit lukt niet omdat de bank-verzekeraar te weinig winst maakt.