VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Gedwongen rust voor Akzo-topman maakt beleggers nerveus

De onlangs aangetreden topman van AkzoNobel moet op doktersadvies rust houden. Ook beleggers zijn bezorgd nu de strategie van het verfconcern vertraging dreigt op te lopen.

En ineens is de accu leeg. Het gebeurt jaarlijks duizenden werknemers. En nu dus ook de topman van verfconcern AkzoNobel, Ton Büchner.

AkzoNobel vanwege verschijnselen van oververmoeidheid.

Volgens AkzoNobel heeft Büchner "teveel hooi op de vork genomen". De oververmoeidheidsverschijnselen van de topman zouden laten zien dat "niets menselijks (de ceo) vreemd is." Naar verwachting van de onderneming keert Büchner in de eerste helft van oktober terug bij AkzoNobel.

Schrik
De openheid van AkzoNobel valt te prijzen. Niet eerder heeft een beursgenoteerde onderneming in Nederland een dergelijke mededeling doen uitgaan. Beleggers schrokken ervan en deden het aandeel AkzoNobel in de verkoop. Gevolg: een koersdaling van meerdere procenten.

Meteen speelt de vraag op waarom AkzoNobel met deze mededeling komt. Openheid is goed maar met een vakantie van een paar weken had een koersschok voorkomen kunnen worden.

Het antwoord ligt waarschijnlijk besloten in een bijeenkomst met beleggers en analisten die AkzoNobel voor 22 oktober op de planning had staan en nu voor onbepaalde tijd is uitgesteld.

Hooggespannen
De verwachtingen voor die bijeenkomst waren hooggespannen. De in april aangetreden Büchner zou daar zijn plannen ontvouwen voor de toekomst van AkzoNobel.

Bij publicatie van de halfjaarcijfers maakte hij nog eens duidelijk dat het verbeteren van de prestaties van de bestaande activiteiten zijn focus heeft.

"Mijn focus zal liggen op return on capital, organische groei, bouwen op de bestaande portfolio, niet op grote portefeuillewijzigingen of grote overnames." Ook zou in oktober duidelijk moeten worden hoe Büchner verder gaat met het snijden in de kosten met Akzo.

Koersstijging
Beleggers hadden afgelopen tijd al een voorschot genomen op nieuwe, uitdagende plannen van AkzoNobel door het aandeel flink in te slaan.

De koers steeg in drieënhalve maand van 35 euro tot meer dan 48 euro. Zelfs met de correctie van nu is dat een formidabele stijging.

Voorlopig zal financieel directeur Keith Nichols eindverantwoordelijke zijn bij AkzoNobel, bijgestaan door commissaris Anthony Burgmans.

 DE KOERS VAN AKZONOBEL SINDS MEI
 


{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}

Gerelateerde artikelen