VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Ahold zet accountant Deloitte na kwart eeuw aan de kant

Het was een van de langste relaties tussen onderneming en accountant, die van Ahold en Deloitte. Maar vanaf volgend jaar mag concurrent PWC de boeken bij Ahold controleren.

Prestigieuze AEX-bedrijven als klant. Betere reclame is er niet.

De grote accountantskantoren strijden dan ook regelmatig om de gunst van de grote concerns.

Eenmaal gekozen blijven Aex-bedrijven vaak minimaal een jaar of acht dezelfde accountant vragen om de boeken te controleren.

Uiteindelijk komt aan de samenwerking een einde, maar het moment waarop dat gebeurt komt zelden gelegen.

Een kwart eeuw samen
De accountants van Deloitte hebben minstens 25 jaar de boeken van multinational Ahold mogen controleren. Samen beleefden de bedrijven ook diepe dalen, zoals ten tijde van de boekhoudfraude bij Ahold.

Ahold en Deloitte bleven aan elkaar verbonden na die rampzalige periode begin deze eeuw. Maar nu is het voorbij. Ahold maakte bekend na dit jaar over te stappen naar concurrent PWC.

Onder vuur
Voor Deloitte komt de tegenvaller op een ongunstig moment.

De accountantssector als geheel ligt de laatste jaren behoorlijk onder vuur. Accountants moeten de boekhouding van bedrijven goed controleren, maar diezelfde bedrijven betalen de accountants, ook vaak voor advieswerk. Gebrekkige controle is volgens velen dan ook één van de oorzaken van de kredietcrisis.

Deloitte in het bijzonder heeft te maken met gedupeerde beleggers die de accountant aanspreekt voor gemaakte fouten.

De VEB heeft namens beleggers een procedure aangespannen tegen circa 140 maten van Deloitte Accountants en een aantal bv’s die gelieeerd zijn aan deze maten. In deze zaak staat de aansprakelijkheid van Deloitte voor haar rol in de Ahold fraude centraal. Volgens beleggers zijn de accountants van Deloitte mede aansprakelijk voor de schade die beleggers in de Ahold fraudezaak hebben geleden.

Inmiddels is de actie tegen Deloitte verder uitgebreid met een tuchtklacht en een strafklacht. Deloitte heeft geprobeerd beleggers te misleiden die verhaal wilde halen bij het bedrijf.

Het Openbaar Ministerie liet onlangs weten Deloitte niet strafrechterlijk te vervolgen. De VEB bestudeert mogelijkheden om het OM ertoe te bewegen toch tot vervolging over te gaan.

De bestuurders van Deloitte zullen zich in ieder geval binnenkort moeten verantwoorden voor de Accountantskamer voor zijn manier van handelen. In het ergste geval kan dit tuchtcollege besluiten om de betrokken accountants te schorsen.

En meer
Behalve in de boekhoudfraude bij Ahold is de VEB namens beleggers ook bezig met Deloitte .

Deloitte was sinds 2005 tot aan het faillissement de externe accountant van InnoConcepts en heeft de (geconsolideerde) jaarrekeningen van InnoConcepts over de boekjaren 2005 tot en met 2009 telkens van een goedkeurende accountantsverklaring voorzien. Dat vraagt om nadere uitleg.