VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Na de wortel nu de stok van Mario Draghi

Na de ongekende maatregelen van vorige maand zal de Europese Centrale Bank zich nu van zijn strenge kant moeten tonen. En dat betekent: inflatie beteugelen. Alleen zo kan de ECB vertrouwen winnen in Duitsland.

Genoeg actie van de Europese Centrale Bank, het is tijd voor een pauze.

Nieuwe maatregelen had ECB-voorzitter Draghi dan ook niet in petto tijdens de persconferentie naar aanleiding van de maandelijkse vergadering van centrale bankiers.  

Wel werden eerder aangekondigde maatregelen bekrachtigd.

Dan gaat om de eerdere toezegging dat de ECB zo nodig onbeperkt kortlopende staatsobligaties kan gaan kopen zodra eurolanden om noodhulp vragen.

Met de steunaankopen, die alleen plaatsvinden in ruil voor harde afspraken over bezuinigingen en economische hervormingen, wil Draghi zorgen over het uiteenvallen van de euro wegnemen.

Met die aankondiging tot 'ongelimiteerde steun' -onder voorwaarden, wat een vreemde bijsmaak geeft aan het begrip 'ongelimiteerd'- ging Draghi rechtstreek in tegen het in Duitsland heersende sentiment.

De angst voor inflatie is in Duitsland een stuk groter dan elders in de eurozone. Veel Duitsers zijn dermate wantrouwend over de ECB onder Draghi, dat de voorzitter zich genoodzaakt ziet om op 24 oktober te getuigen in de Bondsdag. Ook groeit de onvrede vanwege de miljardensteun aan Zuid-Europese schuldenlanden. 

Recessie
Draghi zal dus moeten balanceren tussen uitzonderlijke en ongelimiteerde steunmaatregelen in noodsituaties en streng beleid voor de dagelijkse praktijk.

Een renteverlaging is volgens marktkenners dan ook niet aan de orde.

De Europese economie zal dus geen extra steun van de ECB hoeven verwachten bij worsteling uit de recessie.

Op woensdagochtend wees de inkoopmanagersindex van Markit op de start van een nieuwe recessie in de eurozone in het tweede kwartaal.“Het lijkt onvermijdelijk dat de eurozone terugzakt in een recessie in het derde kwartaal.

Na krimp van 0,2 procent in het tweede kwartaal is een sterkere daling van de productie in het derde kwartaal waarschijnlijk,” aldus econoom Chris Williamson van Markit in een commentaar.