VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

IMF slaat opnieuw alarm over groei wereldeconomie

Het Internationaal Monetair Fonds heeft weer een paar tienden van haar mondiale groeiprognose afgesnoept. Gaan Europese en Amerikaanse politici niet actief om met de huidige problemen dan zakken we volgens het instituut veel verder weg.

Het IMF ontpopte zich tijdens de Europese schuldencrisis tot een doemdenker die telkens wees op de grote neerwaartse risico’s voor de wereldeconomie.

Ook nu weer heeft het instituut via haar ‘World Economic Outlook’ alarm geslagen en ziet het de wereldeconomie verder wegglijden.

Groeiramingen omlaag
Nu de crisis in Europa zich verder verdiept is de groeiraming door het IMF voor de wereld voor dit jaar verlaagd van 3,5 procent naar 3,3 procent.

Voor 2013 heeft het IMF drie tiende van de groeiprognose voor de wereldeconomie afgeschaafd tot 3,6 procent. 
De neerwaartse risico’s nemen volgens het instituut toe met zelfs een kans van één op zes dat de mondiale groei onder de twee procent duikt.

Europa wacht dit jaar een krimp van 0,4 procent, een tiende slechter dan in juli nog werd verwacht.
He eurogebied kan volgend jaar met tweetiende groeien, een stuk lager dan de 0,7 procent groei die drie maanden geleden nog werd voorzien. Vooral motor Duitsland zal minder hard gaan draaien.

De blijvende besluiteloosheid in Europa over zaken als een bankenunie en het feit dat Spanje weigert steun aan te vragen zorgen er volgens het IMF voor dat er voorlopig geen verzachting in de omstandigheden komt.

Bezuinigingen doen pijn
Het zijn in de ogen van het instituut vooral de bezuinigingen in de Westerse landen die veel sterker dan verwacht de groei ondermijnen en gevolgen hebben voor groeiers als China en Brazilië.

Probleemlanden als Griekenland en Spanje kunnen de noodzakelijke bezuinigingen niet tot nauwelijks dragen. Afschrijven op noodleningen aan Griekenland wordt steeds vaker geopperd.

Kredietverlening van banken blijft op een laag niveau terwijl door de hoge risicoaversie onder beleggers de kapitaalstromen richting opkomende markten stokt.

Naast de waarschuwende vinger richting Europese politici vaart te maken met de integratie, worden ook de Verenigde Staten aanbevolen snel een oplossing te vinden voor het inmiddels bekende ‘fiscal cliff’ gevaar.

Het IMF bepleit een aanhoudend ruim monetair beleid in met name de Westerse landen en in Japan. Ook China moet accomoderend blijven om de groei volgend jaar weer boven de 8 procent te kunnen krijgen.

Inflatie opvoeren
Opvallend is de passage dat het instituut van mening is dat de inflatie in de Europese kernlanden omhoog moet tot een procent of drie vier bijvoorbeeld via hogere lonen.

Daarmee zouden landen als Nederland en Duitsland hun binnenlandse bestedingen kunnen verhogen, wat tevens afzetkansen biedt voor Zuid-Europa.

Hogere lonen verzwakt ook de concurrentiepositie van de kernlanden ten faveure van de Europese periferie die daardoor sneller uit het dal zouden kunnen klimmen.

Als de inflatie in Zuid-Europa dan terug gaat naar 0-1 procent dan blijft voor het eurogebied als geheel een inflatie van tegen de 2 procent haalbaar waardoor de ECB een ruim monetair beleid kan blijven voeren.

Het moet natuurlijk niet zo zijn dat de kernlanden dezelfde kant op gaan als de periferie en het met niet zo nauw nemen met hogere lonen en inflatie.

Op de hoogte blijven?