VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

ABN Amro Inflatie Obligatie 2012-2022

Beleggingsproducten zijn er in vele soorten en maten. Beleggers krijgen soms aanbiedingen die te mooi lijken om waar te zijn of vooral vragen oproepen. Dan biedt de VEB checklist uitkomst. Deze keer: ABN Amro Inflatie Obligatie 2012-2022

Wat is het en voor wie?
De ABN Amro Inflatie Obligatie 2012-2022 werd in mei op de markt gebracht en heeft een looptijd van tien jaar. Het is een garantieproduct met een nominale waarde van 1000 euro die aan het eind van de rit met zekerheid terugkomt.

Tenzij de uitgevende instelling (ABN Amro BankNV, S&P-rating A+) failliet gaat, uiteraard. Deze obligatie, de naam zegt het al, heeft een link met de inflatie, de ontwikkeling van het algemeen prijspeil. Als de inflatie in de eurozone stijgt, gaat de aflossingswaarde van de obligatie omhoog.

Als beleggingsproduct maakt dat de ABN Amro Inflatie Obligatie een geschikt instrument voor beleggers die vrezen dat de inflatie de komende jaren sterk zal oplopen.

Daarover zijn de meningen verdeeld, maar er zijn economen die voorspellen dat de grootschalige staatssteun voor banken en de kunstmatig lage rente wel moet uitmonden in scherp hogere inflatie, of zelfs de gevreesde hyperinflatie.

Naast de aflossingswaarde is er de coupon. Deze heeft een basiswaarde van 1,6 procent. Dat is niet veel, maar deze wordt ook jaarlijks naar boven of beneden aangepast volgens de inflatie-index. Om de hoogte van de inflatie te bepalen kijkt men in dit geval naar de Eurostat Eurozone Harmonised Index of Consumer Prices Ex Tobacco Unrevised.

Dat is een hele mond vol, maar voor het meten van inflatie een prima index. Omdat deze index met een vertraging van drie maanden bekend wordt gemaakt, is het startniveau dat van februari 2012.

Toen stond de graadmeter op 113,53. De obligatie wordt afgelost op 1000 euro als de index van februari 2022 lager staat dan 113,53. Als deze hoger staat, krijgt men de procentuele stijging erbij.

Ook de jaarlijkse coupon varieert met de inflatie. Dat gaat echter minder extreem: als de index over een jaar sterk is gestegen naar 130 (een gierende inflatie van 14 procent), wordt de coupon verhoogd van 1,6 procent naar 1,83 procent. Voor de aflossing betekent een dergelijke inflatie meer: die gaat dan naar 1140 euro.

Een daling van het prijspeil kan betekenen dat de coupon wordt verlaagd, voor de aflossing heeft een daling geen gevolgen.

Kansen, kosten en risico’s?
Er zijn plussen en minnen. De basiscoupon van 1,6 procent lijkt laag, op een spaarrekening wordtmeer verkregen. De inflatie zal echter vermoedelijk groter zijn dan nul, en met een beetje inflatie loopt vooral de eindaflossing over tien jaar snel op.

Voor een spaarrekening geldt echter dat de rente daarop (met een vertraging, dat wel) ook omhoog gaat als de inflatie oploopt.

Het risico van dit product is klein, ook al omdat de uitgever een bank is met een A+ rating die nu nog in handen is van de Nederlandse Staat. Tussentijds kan de koers wel degelijk dalen bij veranderingen in de rentestand of inflatieverwachting, of bij een neerwaartse aanpassing van de creditrating van ABN Amro.

De kosten zijn volgens de brochure slechts 1,5 procent over de hele looptijd, 0,15 procent per jaar.

Wat moeten we hiervan denken?
De ABN Amro Inflatie Obligatie 2012-2022 is goed geschikt voorbeleggers die denken dat de inflatie sneller uit de klauwen giert dan nu algemeen wordt verwacht.

Dat zijn mensen die nu bijvoorbeeld ook vaak voor goud kiezen. Deze note is echter een prima alternatief voor een goudstaaf, omdat het neerwaarts risico veel kleiner is. Ze is dagelijks verhandelbaar op Euronext Amsterdam (ISIN NL0009980986) en koerst op dit moment iets boven de nominale waarde van 1000 euro.