VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

ING krijgt mooie prijs voor ING Maleisië

De ING Groep valt in hoog tempo uit elkaar. Dat is goed nieuws voor beleggers, want het risico van het aandeel ING neemt verder af en dat is goed voor de koers. Tijden veranderen, small is nu beautiful. Klein is het nieuwe groot.

ING verkoopt haar verzekeringstak in Maleisië voor 1,3 miljard euro aan de Aziatische verzekeraar AIA Group. Daarmee mag ING een boekwinst tegemoet zien van 780 miljoen euro.

Hierbij zal het niet blijven, want het gehele Aziatische verzekerings- en vermogensbeheerbedrijf van ING staat te koop.

Beleggers tonen zich tevreden en zetten het aandeel in een eerste reactie twee procent hoger. Bij de verkoop van het Britse bankonderdeel ING Direct UK aan Barclays eerder deze week was dat wel anders. ING moet op de verkoop van dat onderdeel een verlies van 320 miljoen euro nemen.

Wel werd met de verkoop 330 miljoen euro kapitaal vrijgespeeld, zodat de kapitaalratio's per saldo niet lijden onder de verkoop.

Meer in het vat
Het is te verwachten dat ING dit jaar nog verschillende andere Aziatische onderdelen kan afstoten. Volgens de Rabobank gaat dat nog eens 4,7 miljard euro opbrengen.

De opbrengst van de verzekeringsbedrijven moet vooral worden gebruikt om de ‘double leverage' bij de bankverzekeraar weg te nemen. ING gebruikte een deel van zijn buffers als waarborg voor zowel de verzekerings- als de banktak. Het concern wil verder als bank verder en daar hoort geen double leverage bij.

Voor het aflossen van de staatssteun zal ING dus in principe vooral de opbrengsten van af te stoten bankonderdelen gebruiken.

Nu de verkoop van ING Direct UK per saldo geen kapitaalverlies oplevert, lijkt de boekwinst van 1,1 miljard euro op de verkoop van ING Direct Canada die in augustus werd aangekondigd volledig beschikbaar voor de afbetaling van de resterende staatssteun.

Het terugbetalen van die steun is nog niet afgerond en de tijd dringt: de bank moet van de Europese mededingingsautoriteiten voor eind 2013 de resterende 3 miljard euro staatssteun afbetaald hebben, plus een opslag van 1,5 miljard. ING heeft gezegd dat dit jaar nog een deel zal worden overgemaakt.

Eerder
In februari werd de Amerikaanse internetbank al voor 6,9 miljard euro verkocht aan Capital One. De internetbanken in Duitsland, Frankrijk, Italië, Oostenrijk en Spanje wil ING houden. Dat geldt ook voor de enige ING Direct die er nu nog is buiten Europa: ING Direct Australië.

Gezien het volledige vertrek uit Azië en Noord-Amerika is dat onderdeel nu eigenlijk ook weer een vreemde eend in de bijt als ING een Europese bank wil worden.




Gerelateerde artikelen