VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Spaans schatkistpapier op het randje van rommel

Spaans staatspapier is nog altijd van ‘investment grade’ niveau, maar daar kan snel verandering in komen. Nog één stapje en grote beleggers mogen geen cent meer in Spanje uitzetten, voor zover ze dat al van plan waren.

Bij de Amerikaanse kredietbeoordelaar Standard & Poor’s (S&P) is de twijfel over de terugbetalingskracht van de Spaanse overheid verder toegeslagen.

De zogeheten credit rating is met twee stappen verlaagd van BBB+ naar BBB-. Dat minnetje staat voor een negatieve outlook, wat betekent dat verdere ratingverlagingen in het verschiet liggen.
Als het tot zo’n stap komt dan is Spaans staatspapier officieel van junk kwaliteit. Dat zou een verdere uitstroom van kapitaal betekenen. De andere kredietbeoordelaar Moody’s had al een vergelijkbare rating op Spanje als S&P nu heeft. De verwachting is dat Moody’s eind deze maand Spanje de junk status toekent.

Posities al teruggebracht
Zodra beleggers massaal gaan verkopen zou dat een sterke stijging van de Spaanse rente tot gevolg kunnen hebben, wat het herstel van het Zuid-Europese land er niet eenvoudiger op zal maken.

Maar zo’n vaart niet zal het niet lopen omdat veel grote beleggers hun posities in Spanje al flink afgebouwd hebben.
Bovendien is er nog de ECB die in de markt kan komen om kortlopende Spaanse staatsobligaties op te kopen.

Daarvoor moet Spanje dan wel eerst officieel steun aanvragen, iets wat het land tot op heden geweigerd heeft.

Rente stijgt
Alleen al het vooruitzicht dat de ECB steunaankopen zou doen heeft er voor gezorgd dat de Spaanse rente flink is gedaald, waardoor het land lucht heeft gekregen en het inderdaad wat langer zonder steun kan uitzingen.

De Spaanse rente liep licht op door de toch wel onverwachte downgrade. Tegelijk verloor ook de euro wat terrein ten opzichte van de dollar. De bezorgde woorden van S&P lijken Spanje nu toch richting het Europese infuus te drijven.

Zorgen S&P
S&P heeft zo zijn bedenkingen bij de capaciteit van Spanje om de recessie te bevechten en de begrotingsdoelen te halen. “De verdieping van de recessie verkleint de beleidsmogelijkheden voor de Spaanse regering”, aldus S&P.

De zorgen van S&P gaan over de toenemende sociale onrust onder de Spaanse bevolking dat door alle bezuinigingen verder wegglijdt.

Daarbij wijst de kredietbeoordelaar op de toenemende spanningen tussen enerzijds de verschillende autonome Spaanse regio’s en anderzijds de Spaanse regering. Vooral de rijkste regio, Catalonië, verzet zich tegen alle fiscale maatregelen uit Madrid.

Verder zegt S&P dat er nog te veel onduidelijkheid is over het Europese reddingsplan voor de Spaanse bankensector.
Als de steun uit Europa op de Spaanse staatsschuld gaat drukken zal deze volgend jaar met gemak de grens van 80 procent van het bbp doorbreken.