VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

01 oktober 2012

Failliet of niet met de Altman Z-score

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

In een wereld waar het om milliseconden draait, blijft de Altman Z-score al veertig jaar fier overeind als maatstaf voor financiële gezondheid van bedrijven. Wat hebben beleggers eraan?

Ik had nooit kunnen voorspellen hoe invloedrijk mijn model zou zijn. Ironisch, aangezien het hier juist om voorspellen draait.” Aan het woord is Edward Altman in een interview met de Belgische zakenkrant De Tijd.

De inmiddels 71-jarige Amerikaan leverde ruim veertig jaar geleden een knap staaltje werk af met de naar hem genoemde score. Nog steeds wordt de formule gebruikt als maatstaf om te beoordelen of een onderneming in financiële problemen dreigt te komen.

Al in 1968 onderzocht Altman de statistische relatie tussen verschillende financiële ratio’s en faillissementen. Uit een kluwen data extraheerde Altman vijf variabelen die een sterke voorspellende waarde bleken te hebben als het gaat om faillissementen.

Hij knoopte onder andere de winstgevendheid, liquiditeit en solvabiliteit van ondernemingen aan elkaar om te beoordelen of ondernemingen tegen een stootje kunnen. Er zijn inmiddels tientallen (commerciële) varianten bedacht op de Z-score, maar het origineel blijft populair, want accuraat in veel gevallen.

Wat de Z-score zegt over een zestal Nederlandse beursfondsen.
Met het jaarverslag in de hand is het eenvoudig de Z-score uit te rekenen. De uitkomsten voor een zestal ondernemingen geeft een divers beeld.

Unilever, Aalberts en Imtech ogen veilig. Heineken en Wavin zitten met uitkomsten tussen de 1,8 en 1,3 in het zogenoemde grijze gebied waarbij de formule geen voorspelkracht heeft.

DeZ-score is het minst coulant voor staalconcern ArcelorMittal dat met een Z-score van 1,7 linea recta zou afstevenen op een faillissement.

Toch geeft het voorbeeld ArcelorMittal aan dat de Z-score het startpunt van een analyse en niet het eindstation moet zijn.

Het lijkt onwaarschijnlijk dat het concern failliet gaat. ArcelorMittal opereert in een cyclische omgeving, waardoor Z-scores flink kunnen fluctueren.

Wat hebben beleggers eraan?
De bedenker zelf weet maar al te goed waarom zijn formule populair is. “De Z-score is vrij accuraat,gemakkelijk te berekenen en gratis.” Met een jaarverslag en het programma Excel komt de gemiddelde belegger al een heel eind.

Onderzoek toont aan dat de Z-score in ongeveer vier van de vijf gevallen een jaar van tevoren correct aangeeft dat een onderneming failliet gaat. Omgekeerd geeft de formule dus in één op de vijf gevallen onterecht aan dat het bedrijf over de kop gaat.

En dus…
De Z-score is een aardig hulpmiddel om snel te kunnen bepalen hoe een bedrijf ervoor staat, maar zaligmakend is de formule niet. Door het grote grijze gebied is vaak een verdere analyse nodig om beter te bepalen in hoeverre een bedrijf gezond is.

 
 

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}