VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Ziggo ziet groei afvlakken

Klanten van Ziggo hebben deze zomer minder getelefoneerd en minder betaaltelevisie afgenomen dan gedacht. Ziggo voelt daarmee de gevolgen van de recessie waar Nederland zich in bevindt.

Ziggo boekte in het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst van 72,4 miljoen euro. Vorig jaar werd in hetzelfde kwartaal nog een verlies geleden van 1,3 miljoen euro.

De omzet groeide met 1,2 procent tot 380,1 miljoen euro. Dat was wat minder dan door analisten werd verwacht en het aandeel begon de dag dan ook in de min.

Outlook blijft staan
Naast dat het Utrechte kabelbedrijf de gevolgen van de recessie voelt, heeft het concern ook meer last van concurrentie op haar markt gehad.

Ondanks meer competitie denkt Ziggo dat de eerder afgegeven outlook voor dit jaar wel wordt gehaald: een hogere omzet en winst voor rente en belastingen, afschrijvingen en goodwill-amortisatie (ebitda).

Dat is echter geen al te ambitieuze outlook. In het derde kwartaal kwam de editda uit op 227 miljoen euro, 8,1 procent meer dan een jaar geleden.

De netto schuldpositie nam iets af en bedraagt nu een klein 3 miljard euro.

KPN is de concurrent

De grote concurrent van Ziggo is KPN. Collega-kabelaar UPC is dat niet omdat UPC en Ziggo de Nederlandse markt geografisch hebben verdeeld. In Amsterdam en Rotterdam bijvoorbeeld is het kabelnet in handen van UPC, in Utrecht en Den Haag is het van Ziggo.

Beide bedrijven vechten op de markt voor alles-in-één bundels (tv, internet en telefoon) vooral tegen KPN dat ook bundels aanbiedt en het haar klanten zo moeilijk mogelijk maakt over te stappen naar de concurerende kabelbedrijven.

Drukker speelveld
Topman Bernard Dijkhuizen van Ziggo zei vandaag dat Vodafone en T-Mobile zich ook beginnen te roeren op deze markt, dus de concurrentie neemt toe. Desondanks groeide de verkoop van de bundels met 1,5 procent ten opzichte van het vorige kwartaal.

Op jaarbasis is de groei nog altijd 12,1 procent. Kijkend naar deze kwartaal-op-kwartaal groei is er dus wel sprake van afvlakking van de groei.

Bijna de helft van de klanten van Ziggo heeft nu een bundel, dus je zou kunnen stellen dat de helft van het groeiverhaal achter de rug is.

In een recent interview met Effect benadrukte Dijkhuizen echter dat een belangrijk deel van de groei op langere termijn moet komen van betaaltelevisie, het ‘on demand’ deel van het zenderpakket, waarbij televisiekijkers tegen eenmalige of periodieke betaling films, series en sportwedstrijden afnemen.

Zwaargewicht

Ziggo heeft het sinds de beursintroductie goed gedaan en is nu op de beurs meer dan 5 miljard euro waard. Dat is meer dan bedrijven als Randstad of Wolters Kluwer.

Sinds de verkoop van een tweede pakket aandelen door de voormalige eigenaren Cinven en Warburg in augustus is de free float van het aandeel Ziggo opgelopen tot 41 procent.

Ziggo maakt sinds september deel uit van de Amsterdamse Midkap index. Hierdoor is de liquiditeit van het aandeel verbeterd.

Als de voormalige eigenaren hun belangen verder afbouwen, komt Ziggo vermoedelijk snel in aanmerking voor opname in de AEX.



Gerelateerde artikelen