VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

23 oktober 2012

Besi ziet chipmarkt sneller verslechteren dan gedacht

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Chipmachinefabrikant Besi heeft een behoorlijk zwak derde kwartaal achter de rug. Herstel valt dit jaar waarschijnlijk niet meer te verwachten.

BE Semiconductor Industries, afgekort als Besi, fabrikant van machines voor de laatste bewerkingsfase van halfgeleiders, heeft maar kort plezier gehad van de sterke cijfers over het tweede kwartaal. Van de forse winstgroei moet weer behoorlijk wat worden ingeleverd.

Scherpe terugval
Besi had bij de halfjaarcijfers wel al gewaarschuwd voor een minder derde kwartaal, maar gedurende de verslagperiode verslechterde de markt zich in een hoger tempo dan voorzien.

Rekende het bedrijf afgelopen zomer nog op een vlakke tot maximaal 10 procent lagere omzet in het derde kwartaal, het werd een daling van 14,3 procent tot 74,6 miljoen. Onderaan de streep is de winst met 57 procent gekrompen tot 4,3 miljoen euro.

De mondiale economische onzekerheid zorgde na de opgevoerde investeringen in de zomer voor terughoudendheid bij chipmachinefabrikanten. Dit hangt samen met een onzekere eindvraag naar pc’s smartphones, tablets en chips gebruikt in de automotivesector. 

Besi illustreert de drastische teruggang door te wijzen naar de ontwikkeling van de zogenaamde ‘book-to-bill ratio, de verhouding tussen het aantal nieuwe orders en de zojuist verscheepte exemplaren waarvoor de rekening wordt opgestuurd.

Stond de book-to-bill ratio in mei dit jaar nog op 1,4, per eind september was dat nog maar 0,5. In lijn hiermee daalde het aantal nieuwe orders in het derdekwartaal vergeleken met het kwartaal ervoor met liefst 46,5 procent tot 48,7 miljoen euro.

Reorganisatie
Tegen dergelijke forse bewegingen in de vraag is niemand opgewassen. Gezien het ontbreken van zicht op een snel herstel heeft Besi besloten te reorganiseren. Hierbij wordt 13 procent van het personeel weggesneden. 

Dit moet totaal 11 miljoen euro op jaarbasis aan kostenbesparingen opleveren. Daarnaast wordt vaart gemaakt met het verschuiven van productiewerk naar Azië.

Aandeleninkoop
Voorts start de chipmachinefabrikant een beperkt aandeleninkoopprogramma tot een maximum van 1,5 miljoen uitstaande aandelen, gelijk aan 4 procent van het totaal.

Doel hiervan is de verwatering te compenseren uit hoofde van de conversie van de 5,5 procent converteerbare obligatielening in juni 201.

Hierbij meldt Besi tegelijk dat het de huidige aandelenkoers aantrekkelijk vindt vergeleken met de toekomstige winstmogelijkheden van het bedrijf.

Vooralsnog werkt dit signaal niet, want beleggers doen Besi massaal in de uitverkoop. Op een met 6,5 procent teruggevallen koers koopt het daarentegen wel wat lekkerder in.

Financieel gezien kan het bedrijf het allemaal makkelijk behappen. Het bedrijf beschikte eind derde kwartaal over een nettokaspositie van 59,2 miljoen euro, gelijk aan 1,57 euro per aandeel.

Vooruitzichten zwak
Voor het vierde kwartaal ziet het er allemaal niet zo geweldig uit. Besi voorspelt een omzetdaling van 25-35 procent vergeleken met het derde kwartaal, wat uiteraard ook een negatieve impact op de winst zal hebben.

De voorspelde omzetdaling is groter dan de markt had voorzien. Dat neemt niet weg dat de meeste analisten Besi nog altijd een warm hart toedragen.

Nog meer flexibiliteit in de kosten en hoogwaardige technologie moeten voor een sterke opleving kunnen zorgen. Dan moet wel de eindvraag meewerken.


Gerelateerde artikelen

Beleggers in gevallen beurslieveling Besi zijn op zoek naar een bodem
Recordjacht Besi kan nog aanhouden
Recordjacht Besi kan nog aanhouden
01-05-2015

Het afgelopen jaar was een zegetocht, maar Besi blijft nog even op recordja…

Lees verder

besi chiptechnologie
Besi sterk uit de startblokken in het eerste kwartaal
02-05-2014

Een derde meer omzet, een twee maal zo vol orderboek en 7 miljoen euro wins…

Lees verder

Roof bij Besi lijkt incident
16-12-2013

Het verdwijnen van ongeveer 2 miljoen euro bij Besi lijkt een ordinaire ro…

Lees verder

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}