VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

25 oktober 2012

Inzakkende drankjesdochter Wessanen kan kopers afschrikken

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Wessanen-baas Piet Hein Merckens wil nog dit kwartaal tegen een mooie prijs afscheid nemen van zijn Amerikaanse drankjesdochter ABC. Inzakkende cijfers doen eerder optimisme weer wat afbrokkelen.

Billenknijpen. Dat zal het de komende weken voor Wessanen-beleggers zijn. In dit vierde kwartaal moeten de krabbeltjes zijn gezet.

Dan gaat ABC, producent van cocktaildrankjes als Daily’s en Little Hug, eindelijk over naar een nieuwe eigenaar.

Om de relatief kleine en geografisch versnipperde retailmerken als Zonnatura en Biorganics (Nederland), Bjorg (Frankrijk), Whole Earth (Verenigd Koninkrijk, Nederland en Duitsland) en Merza echt op de kaart te zetten, moet Merckens voor ABC een flinke som geld beuren.

Schattingen over de mogelijke opbrengst van ABC lopen uiteen van zo’n 60 tot 120 miljoen euro.

De beurswaarde van Wessanen is nu zo’n 168 miljoen euro. Inclusief de nettoschuld komt de ondernemingswaarde op 225 miljoen euro.

Domper
Maar de laatste kwartaalcijfers zijn voor Merckens een domper en maken zijn onderhandelingspositie er niet bepaald sterker op.

Al was het maar omdat iedere aspirant-koper ziet dat Wessanen om cash verlegen zit.

En dus stijgt de spanning. Amerikanen lieten de hippe kant-en-klaar cocktaildrankjes de voorbij maanden in de schappen staan. De omzet liet een veer van 53,2 miljoen dollar in 2011 naar slechts 46,4 miljoen dollar.

En dat in doorgaans juist goede zomermaanden. Het bedrijfsresultaat (ebit) halveerde bijna tot 4,9 miljoen dollar (2011: 8,7 miljoen dollar), vooral vanwege ‘significant’ hogere marketingkosten om ‘de merknaam Daily’s op langere termijn te versterken’, aldus Merckens.

In de eerste jaarhelft kwam de omzet nog uit op 97,6 miljoen dollar en de ebit op 6,2 miljoen dollar.

Momentum
Maar deze ontwikkeling is volgens Wessanen vertekend. Het derde kwartaal van 2011 was juist goed omdat klanten destijds ‘voorraden opbouwden’.

Ofwel, vorig jaar lag de omzet van ABC’s margarita’s en daiquiri’s hoger, omdat er in de laatste zomerperiode juist minder vraag was. Geen speld tussen te krijgen.

Merckens haalde in september vorig jaar ABC tijdelijk uit de etalage omdat hij een groeispurt verwachtte.


Die kwam er ook, maar met de laatste cijfers in de hand moet hij vooral hopen dat het momentum niet al achter hem ligt.

De concurrentie, onder andere de Britse mastodont Diageo, rukt op. ABC verliest hierdoor wat marktaandeel en de verkoopprijzen staan onder druk.

Volgens Merckens blijft sprake van ‘een attractieve markt met duurzame groeikenmerken’. 

Volumegroei supermarktkanaal
Voor ABC gloort dus de uitgang, de toekomstige groei van het door de jaren heen flink verschrompelde Wessanen moet komen uit de supermarkten.

En daar zijn plusjes te noteren. Net als in het eerste (+ 1,5 procent) en tweede kwartaal (+2 procent) verkocht Wessanen weer meer thee, muesli en chocopasta (+ 2,2 procent), al was dat vooral buiten de eigen landsgrenzen.

In Nederland groeide Wessanen vorig kwartaal nog wel met Zonnatura-producten, maar dat is inmiddels niet meer dan ‘stabiel’. Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk groeiden wel ‘laag enkelcijferig’.

Binnen het supermarktkanaal kon Merckens al met al een omzetgroei van acht miljoen euro noteren tot 65,8 miljoen euro. Daaraan hield Wessanen (op ebit-niveau) 5,4 miljoen euro over.


Dat zijn marges (acht procent) die langzaamaan kruipen richting dubbelcijferige winstcijfers die in dat premiumsegment misschien ook wel een vereiste zijn.

Speciaalzaken leveren weer flink in 
In supermarkten wint Wessanen terrein, in de eigen winkels voor gezondere voeding en de groothandel lijkt de slag definitief verloren.

Sinds het concern begin 2011 apart ging rapporteren over de resultaten van haar eigen labels (Natuurwinkels, Ekoland en inmiddels ook GooodyFooods) kukelen de volumes kwartaal op kwartaal met gemiddeld meer dan vijf procent naar beneden.

Ontevreden franchisenemers stapten over naar concurrent EkoPlaza en tegen de in de beeldvorming hippere winkels van nieuwkomer Marqt is het moeilijk opboksen. 

In november maakt Wessanen de uitkomsten bekend van een interne studie naar de structuur en de wijze waarop de kosten omlaag moeten worden gebracht.

En verder in het derde kwartaal:
* nettowinst 54 procent lager tot 3,7 miljoen euro door lagere volumes en hogere kosten.
* omzet 1,4 procent hoger naar 138,5 miljoen euro. 
* het resultaat voor rente, belasting en bijzondere posten steeg naar 3,3 miljoen euro, tegen een miljoen euro in dezelfde periode een jaar eerder. 
* Wessanen spreekt van een ‘significant en duurzaam groeipotentieel’ voor de organische voedselmarkt.


Gerelateerde artikelen

Afgeslankt Wessanen kan eindelijk weer groeien
Wessanen weet verliezen te stelpen bij Amerikaanse probleemdochter
25-07-2014

Wessanen weet beleggers steeds meer te overtuigen dat het bezig is aan een…

Lees verder

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}