VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

26 oktober 2012

Ballast doet er nog een schepje slecht nieuws bovenop

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Slecht nieuws komt zelden alleen. Bij Ballast Nedam komt het vooral in stappen. Na een verrassende winstwaarschuwing deze zomer volgt nu een afboeking die drie maanden geleden nog niet nodig was.

Ballast Nedam kondigde vrijdag aan dat er in het vierde kwartaal een afwaardering aankomt van 30 miljoen euro.

Hiervan komt circa twee derde voor rekening van de grondposities. Deze stonden halverwege dit jaar nog op 165 miljoen euro.

'Niet nodig'
Afgelopen zomer stelde bestuursvoorzitter Theo Bruijninckx nog dat nieuwe afwaarderingen op de grondposities niet nodig waren. "De slechte markt zat al in de impairment-berekening vorig jaar.

Maar als de markt nog verder naar beneden gaat, of het nog langer gaat duren kunnen er nieuwe impairments komen", zei hij toen.

Hij voegde ook toe dat de afwaarderingen weer teruggedraaid kunnen worden als de markt weer aantrekt. Daarbij tekende hij aan te voorzien dat de woningmarkt ergens in de komende paar jaar een draai zal maken.

Maar daar lijkt voorlopig geen sprake van. Ballast wees vrijdag als rechtvaardiging voor de afboeking op de aanhoudend slechte toestand op de vastgoedmarkt. Daarnaast is de situatie op de bouwmarkt alleen maar slechter geworden. Er is sprake van ‘moordende concurrentie en grotere prijsdruk'.

Marges
Dat belooft weinig goeds voor de marges. De EBIT-marge was het eerste halfjaar met 0,7 procent al de helft van de marge in 2011. Ballast zei in de zomer nog te verwachten dat de marge over heel 2012 uit zou komen op 1,4 procent.

De slechte vooruitzichten zijn voor het bedrijf aanleiding een al ingezette reorganisatie te versnellen. Dit jaar verdwijnen 400 tot 500 banen, 10 tot 12 procent van het totaal eind 2011. Over heel 2012 wordt nu een operationeel verlies verwacht van 30 miljoen euro.

Het heeft lang geduurd voordat Ballast Nedam ook geraakt werd door de crisis in de bouw en de vastgoed en woningmarkt. Maar inmiddels lijdt ook dit bouwbedrijf pijn. Het aandeel kreeg vrijdag dan ook een tik. In de ochtend ging er tot 12,4 procent van de koers af.


Gerelateerde artikelen

Ballast en Renaissance laten aandeelhouders weinig keus
Beleggers niet gespaard bij de Turkse verlossing van Ballast Nedam
Huisbanken dwongen suikeroom van Oranjewoud tot redden collega-beursfonds Ballast Nedam
Ballast krijgt lucht, aandeelhouder nog niet

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}