VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Overnames en opkomende markten helpen Arcadis

Ingenieurs hebben vooral veel werk te verrichten in Latijns-Amerika. De regio zorgt voor organische groei bij Arcadis. In het Westen is juist krimp.

Topman Neil McArthur mag zijn voorganger Harry Noy dankbaar zijn. De door Noy ingezette opkomende marktstrategie helpt Arcadis flink.

De Schot McArthur heeft dan ook al meermaals medegedeeld die strategie voort te zetten. Zo kochten de Amsterdamse ingenieurs begin augustus het Braziliaanse wateringenieursbureau ETEP.
 
Met twintig miljoen euro extra omzet en 300 man personeel is Arcadis nu de grootse wateringenieur van Brazilië.

Latijns-Amerika groeit 
Niet alleen groeien de activiteiten in Latijns-Amerika, ze zorgen samen met andere groeimarkten Azië en het Midden-Oosten voor organische groei van de netto omzet, dus zonder overnames.

De netto omzet steeg het derde kwartaal met drie procent naar 480 miljoen euro. Dit is hetzelfde groeipercentage als het derde kwartaal een jaar geleden.

Wel ziet topman McArthur, nu bijna een half jaar ceo, grote verschillen optreden binnen de verschillende onderdelen van het concern: ‘infrastructuur’, ‘water’, ‘milieu’ en ‘gebouwen’.

De infrastructuurtak, goed voor een kwart van de omzet, is de absolute gangmaker. In Brazilië en Chili moet project na project worden aangenomen en afgerond, want de groei in beide markten zorgen voor een organische groei van de netto omzet van 18 procent.

De Latijns-Amerikaanse activiteiten vingen de krimp in verscheidene Europese landen hierdoor meer dan op.

Arcadis werkt in Latijns-America onder meer aan vliegvelden in Brazilië en metroprojecten in Chili. Het management van Arcadis zal het in augustus door de Braziliaanse president Dilma Rousseff aangekondigde investeringspakket ter waarde van 50 miljard euro dan ook met gejuich hebben ontvangen.

Arcadis ziet voldoende basis voor verdere groei bij het onderdeel. De komende jaren organiseert alleen Brazilië al het wereldkampioenschap voetbal van 2014 en de Olympische Spelen van 2016.

Onder water
Samen het gebouwenonderdeel is ‘water’ (opnieuw) het slechts presterende onderdeel, goed voor 15 procent van de concernomzet.

Het tweede kwartaal zag Arcadis de krimp nog ‘uitbodemen’, maar nu krimpt de netto omzet bij het wateronderdeel met vijf procent harder dan in het vorige kwartaal, toen de tak drie procent omzetverlies moest slikken.

Nu Arcadis met de overname van ETEP de grootste wateringenieur is van Brazilië, is het voor beleggers te hopen dat hiervan geprofiteerd kan gaan worden, net als bij de infrastructuurtak.

Arcadis zegt hier verder niks over in zijn outlook voor het wateronderdeel.

Outlook blijft staan
McArthur plakte bij de presentatie van de halfjaarcijfers concrete cijfers op de financiële doelstellingen van de onderneming.

De operationele winst moet aan het einde van dit jaar 20 tot 25 procent hoger liggen dan in 2011.


Arcadis is goed op weg en de Schot laat de doelstelling dan ook staan. De eerste drie kwartalen nam het operationele resultaat met een derde toe tot 73,7 miljoen euro.

In 2011 kwam het operationele resultaat uit op 81, 6 miljoen euro.

LEES MEER:


2 augustus 2012

10 mei 2012

27 februari 2012

4 november 2011

17 oktober 2011

3 augustus 2011

 20 mei 2011

 11 mei 2011

7 maart 2011

7 december 2010

11 november 2010

Op de hoogte blijven?



Gerelateerde artikelen