VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

01 november 2012

Wereldhave in de steigers

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Wereldhave publiceerde stabiele resultaten over het derde kwartaal. Na een extreem moeilijk eerste halfjaar mag dat een opsteker heten. De renovatiewerkzaamheden zijn desondanks nog maar net begonnen.

Bij de halfjaarcijfers waarschuwde Wereldhave voor tegenvallende resultaten over 2012. Aandeelhouders werden onaangenaam verrast door grote afschrijvingen en tegenvallende huurinkomsten in de vastgoedportefeuille.

Als klap op de vuurpijl kregen ze een dividendverlaging om de oren. Zij mogen niet de 4,70 euro over 2011, maar 3,20 tot 3,40 tegemoet zien over 2012.

Nieuw bestuur staat voor flinke klus
Het kostte topman Hans Pars, die jarenlang alleen aan de touwtjes trok, de kop. Dirk Anbeek nam per 1 augustus het stokje over en zal op korte termijn worden vergezeld door een nog aan te trekken financiële topman. Het bestuur zal dan eindelijk weer bestaan uit een evenwichtigere en meer conventionele samenstelling.

Hen wacht een flinke klus, want er liggen een aantal flinke hoofdpijndossiers die om een oplossing vragen. Dan helpt het als de resultaten over het derde kwartaal over het geheel genomen in ieder geval stabiel waren.

Direct resultaat toont verbetering
Het directe resultaat, kort gezegd het verschil tussen de ontvangen huren en de exploitatiekosten van het vastgoed, daalde over de eerste negen maanden van het jaar met 12 miljoen euro tot 72,7 miljoen euro.

De daling werd onder andere veroorzaakt door lagere netto huuropbrengsten. Door de verkoop van vastgoed kwamen er simpelweg minder huren binnen. Desondanks gingen de beheerkosten en rente lasten wel omhoog, hetgeen het directe resultaat verder onder druk zetten.

De pijn werd voornamelijk in de eerste helft van het jaar geleden, want het directe resultaat bleef in het derde kwartaal stabiel op 23,7 miljoen euro. Een duidelijke opsteker voor de Haagse vastgoedonderneming.

Verdere verbetering door kostenreducties
Een kostenreductieplan moet de komende jaren de beheerskosten gaan drukken, want die zijn in de afgelopen periode te hard gestegen.

Over heel 2012 zal de kostenpost waarschijnlijk uitkomen op 20,5 miljoen euro. Na succesvolle uitvoering van de kostenreductie moet daar in 2014 minder dan 15 miljoen van overblijven, hetgeen het directe resultaat gunstig zal beïnvloeden.

Indirect resultaat
Het indirecte resultaat, dat voornamelijk bestaat uit de waardeveranderingen van de vastgoedportefeuille, bedroeg in de eerste drie kwartalen 181,7 miljoen negatief.

Ook hier zit de pijn in de eerste helft van het jaar. In die periode werd fors afgeschreven op de Amerikaanse portefeuille en twee winkelcentra in het Verenigd Koninkrijk.

Toch ontkwam Wereldhave in het derde kwartaal niet aan een negatief indirect resultaat. Aanzienlijk minder fors dan eerder dit jaar, maar toch een min van 8 miljoen euro.

Weg uit de VS
Wereldhave pakt de problemen voortvarend aan en trekt zich in versneld tempo volledig terug uit de Verenigde Staten. Werd eerst de portefeuille pand voor pand verkocht, inmiddels is de portefeuille is in vier pakketten verpakt en worden te koop aangeboden.

Bieders mogen op de afzonderlijke pakketten bieden, maar ook op het geheel. De volledige verkoop dient voor het einde van volgend jaar te zijn afgerond. Tot die tijd is het zaak de bezettingsgraden en huurvoorwaarden te verbeteren en waar mogelijk te verbeteren.

Problemen drukken waardering
De problemen in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk hebben niet alleen gedrukt op de resultaten. Het vertrouwen van beleggers heeft een flinke deuk opgelopen.

De intrinsieke waarde per aandeel kwam eind september uit op 63,72 euro. Bij een huidige beurskoers van 45,60 euro betekent dit dat er sprake is van een onderwaardering van 28 procent.

Beleggers houden blijkbaar een flinke slag om de arm ten aanzien van de toekomstige waarde ontwikkeling van de vastgoedportefeuille.

Het aandeel oogt goedkoop en het dividendrendement is met 7 procent aantrekkelijk. Door de onopgeloste probleemdossier is het te vroeg om van een koopje te spreken. 

Daarvoor zal het nieuwe directieteam eerst moeten bewijzen dat het de renovatiewerkzaamheden af weet te ronden.


Gerelateerde artikelen

Transformatie Wereldhave vooral geslaagd voor bestuurders zelf
Transformatie Wereldhave vooral geslaagd voor bestuurders zelf
24-04-2017

Wereldhave is getransformeerd. Tot zo’n zeven jaar geleden predikte de vast…

Lees verder

wereldhave vastgoed
Wereldhave doet opknapbeurt om Finse megawinkelcentrum alsnog te kunnen verkopen
Wereldhave doet opknapbeurt om Finse megawinkelcentrum alsnog te kunnen verkopen
10-04-2017

Wereldhave zet vol in op winkelvastgoed in Nederland, België, Frankrijk en …

Lees verder

wereldhave vastgoed One on Ones
Twee vastgoedaandelen met een hoog dividend
Keuzes uit het verleden bezorgen Wereldhave forse hoofdpijn
Keuzes uit het verleden bezorgen Wereldhave forse hoofdpijn
13-01-2017

Wereldhave worstelt met een moeilijke markt voor zijn winkelcentra. Het kon…

Lees verder

wereldhave

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}