VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Shell boekt magere resultaten

Shell boekt af op Amerikaanse schaliegas-overnames Mede door flinke afboekingen op schaliegasvelden in Noord-Amerika vallen de resultaten van Shell tegen. De lange termijn perspectieven blijven rooskleurig.

Zelfs het grootste oliebedrijf ter wereld ontkomt er niet aan. Na en komt ook Shell met afwaarderingen op eerdere overnames die de winst een klap geven.

Op de zogeheten ‘eenmalige posten’ rapporteert Shell een verlies van 432 miljoen dollar. In het derde kwartaal van vorig jaar stond hier nog een winst van 245 miljoen dollar.

Het olieconcern moest onder andere een last nemen door een wijziging van de belastingregels in het Verenigd Koninkrijk.

Maar de stevigste eenmalige last zit hem in een afboeking van 354 miljoen dollar op de Amerikaanse activiteiten. Waar de Britse concurrent BP in het tweede kwartaal al miljarden afboekten op gasvelden gaat Shell nu ook voor de bijl. 

Schaliegas
Ook oliegiganten lijken niet immuun voor dure overnames. In 2010 besloten grote oliebedrijven de investeringen in de winning van onconventionele olie fiks op te schroeven.

Zo nam Shell halverwege 2010 bijvoorbeeld het bedrijf East Resources over voor 4,8 miljard dollar. Het bedrijf houdt zich bezig met het winnen van schaliegas (onconventionele aardgas die gewonnen wordt uit kleisteen) in een enorm gebied dat zich uitstrekt van de staten Ohio en Virginia tot aan New York.

Shell investeerde nog zeker voor een miljard dollar in de aanschaf van verschillende andere landposities hetzelfde gebied. Zelfs voor Shell zijn dit stevige bedragen.

Weinig Amerikaans plezier
Niet snel na de overnames kreeg de gasprijs een flinke pandoering wat voor teleurstellingen bij kwartaalcijfers zorgden.

Hoewel de gasprijs de laatste tijd weer uit het dal klimt, blijft er pijn uit het Amerikaanse schaliegasvat komen, zo blijkt uit de kwartaalcijfers.

“De wereldwijde opbrengsten uit natuurlijk gas lagen drie procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar”, maar “de opbrengsten uit natuurlijk gas in de Verenigde Staten daalden 38 procent, terwijl deze buiten Amerika met 8 procent stegen”, aldus Shell-topman Peter Voser.

Het kwartaalbericht is duidelijk over de tegenvallers aan de andere kant van de oceaan.

De Amerikaanse oliewinningsdivisie (Upstream America) boekte volgens Voser verlies als gevolg van hogere afschrijvingen, toegenomen operationele kosten, lagere gasopbrengsten en de impact van de orkaan Isaac op de offshore operaties in de golf van Mexico.

Lange termijn positief
Shell heeft in het derde kwartaal last van de volatiele olieprijzen, lage (Amerikaanse) gasprijzen en minder marge op chemieproducten.

Maar voor de lange termijn blijven de perspectieven niet slecht. Het concern blijft fors investeren in nieuwe oliebronnen, dit kwartaal ruim acht miljard dollar.

Door deze investeringen kan Shell vasthouden aan de prognose dat het concern in 2014 3,7 miljoen vaten olie-equivalenten uit de grond haalt.

Een stijging van liefst 25 procent ten opzichte van de kleine 3 miljoen vaten per die dag die het afgelopen derde kwartaal uit de grond zijn gepompt.

Daarbij biedt de balans van Shell ruimte om het riante dividend intact te laten mochten er beren op de weg zijn. De netto-schuld bedraagt op dit moment slecht 8 procent van het totale balanstotaal van Shell.


Tegen de huidige koers van 26,60 euro is het aandeel tegen iets meer dan 8 keer de verwachte winst over 2012 niet buitensporig duur en oogt het dividendrendement van ongeveer 5 procent aantrekkelijk. 
 
Derde kwartaalcijfers in het kort
Over het algemeen vielen de derde kwartaalcijfers van Shell tegen:
* De geschoonde winst van Shell daalde ten opzichte van het derde kwartaal vorig jaar met 6 procent tot 6,6 miljard dollar
* De productie van olie en gas (upstream) daalde met 1 procent tot 2,982 miljoen olie-equivalenten vaten per dag, waar analisten rekenden op 3,044 vaten per dag. De voor verkoop van onderdelen geschoonde productie steeg wel met één procent. 
* Zowel upstream als de downstream-tak, dat zich bezighoudt met raffinage en verkoop zag de winst teruglopen. De winst van upstream daalde tien procent tot 4,9 miljard dollar. Downstream zagen de winst teruglopen met vijf procent tot 1,7 miljard dollar. 
* Door de sterke kasstroom van het concern kunnen beleggers een kwartaaldividend van 0,43 dollar tegemoet zien komen. Dat is een dollarcent meer dan het kwartaaldividend over vorig jaar. 




Gerelateerde artikelen