VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

PostNL bezorgt beleggers hoofdpijn

De Nederlandse postmarkt krimpt sterker dan verwacht, de schulden lopen op, TNT wordt maar niet verkocht en de problemen rond de pensioenen nemen toe. PostNL zit in de hoek waar de klappen vallen.

En alsof PostNL nog niet genoeg aan zijn hoofd heeft moest het bedrijf over het derde kwartaal een operationeel verlies melden van 128 miljoen euro. Een jaar geleden stond hier nog een plus van 6 miljoen.

Netto was het verlies nog groter: 161 miljoen euro. De ouderwetse post is de boosdoener, de volumes daalden hier met 10,1 procent.

Wat het verlies nog pijnlijker maakt is dat de omzet wel toenam, met 3,1 procent. PostNL is niet meer de cashgenerator van weleer.

Het ‘onderliggende cash bedrijfsresultaat’ was met 4 miljoen euro nog maar net positief. Vorig jaar bedroeg dit cash bedrijfsresultaat in de zelfde periode nog 21 miljoen euro.

PostNL worstelt met verschillende pensioenproblemen en een zeer noodzakelijke reorganisatie die stil ligt. Begin volgend jaar moet er een nieuw plan zijn om organisatie sterk in te krimpen. Dat is hard nodig om de krimpende markt bij te houden, want deze zal de komende jaren doorzetten.

Uit de stenen
Behalve mensen moet PostNL ook het nodige vastgoed kwijt, wat in de huidige markt ook niet eenvoudig is. Het bedrijf staat voor de taak om op een termijn van vijf jaar bijna een miljard euro te bezuinigen.

PostNL heeft een belang van bijna 30 procent in TNT Express. Het Amerikaanse UPS wil daar 9,50 euro per aandeel voor bieden. Dat zou PostNL ruim 1,5 miljard euro opleveren en veel problemen kunnen oplossen.
 

De overname loopt echter opnieuw vertraging op en PostNL zag haar belang  in het afgelopen kwartaal 180 miljoen euro minder waard worden. Definitief afblazen van de overname zou een ramp zijn voor PostNL.

Dividend
Het is niet te verwachten dat PostNL volgend jaar contant dividend kan uitkeren. Nieuwe boekhoudregels omtrent de pensioenverplichtingen bezorgen het postbedrijf vanaf 1 januari een negatief eigen vermogen.

Zijn er ook lichtpuntjes? Jawel: CEO Herna Verhagen van PostNL mag hoop putten uit de omzetgroei bij pakketten, die zo’n 28 procent bedroeg op jaarbasis. Daar ligt de toekomst van het bedrijf.

Helaas kan er pas voldoende in deze groeimarkt worden geïnvesteerd als het pensioendossier van tafel is en als TNT Express is overgenomen. PostNL meldde vorige week dat het weer in gesprek is met de vakbonden om tot een oplossing te komen voor de pensioenproblematiek.

In de koers
Een doorbraak in één van de hoofdpijndossiers kan het aandeel een flinke impuls geven. Veel beleggers gingen er van uit dat al het slechte nieuws bij PostNL inmiddels wel in de koers zou zitten.

Zij komen vandaag bedrogen uit: PostNL houdt nog vol dat het ‘onderliggende cash bedrijfsresultaat’ nog wel in range van 110 tot 160 miljoen euro zal uitkomen, maar nuanceert dat nu door te zeggen dat het ‘aan de onderkant’ van deze range wordt.

Dit bezorgde het aandeel vanmorgen op het dieptepunt een verlies van ruim tien procent. En beleggers in PostNL nog wat meer hoofdpijn.

LEES MEER:

6 augustus 2012

 17 juli 2012

 24 mei 2012

8 mei 2012

24 april 2012

20 april 2012

7 maart 2012



Op de hoogte blijven?



Gerelateerde artikelen