VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

SNS Reaal gaat volledig op de schop

Bankverzekeraar SNS Reaal zei al eerder dat zij ‘een breed scala aan scenario’s’ bestudeert om haar kapitaalproblemen op te lossen. Dat bevestigt de bank nu. Met andere woorden: het bedrijf gaat volledig op de schop. En snel ook.

In het derde kwartaalbericht laat SNS nu weten dat er gedacht wordt aan zowel een strategische herstructurering als een versterking en vereenvoudiging van de kapitaalbasis.

Beleggers moeten rekening houden met de verkoop van bedrijfsonderdelen, emissie van aandelen, conversie van de core Tier 1 securities, vermindering van het aantal aandelenklassen en een verlaging van de double leverage.

Hoogstwaarschijnlijk komt er een combinatie van deze elementen die een ‘allesomvattende oplossing’ gaat bieden voor SNS Reaal.

Later dit jaar of begin volgend jaar volgen de details. Met andere woorden: het bedrijf gaat volledig op de schop, en snel ook.

Hard nodig
De maatregelen zijn hard nodig, want SNS Reaal blijft maar geld verliezen op haar vastgoedtak Property Finance. In het afgelopen kwartaal werd hier 99 miljoen verloren en SNS verwacht dat de verliezen in het vierde kwartaal op een hoog niveau zullen blijven.

Afschrijven op leningen en een verdere verslechtering van de Nederlandse vastgoedmarkt zijn hiervan de oorzaak.

SNS Bank heeft het helemaal gehad met vastgoed en gaat zich voornamelijk op particuliere klanten richten. Met de afbouw van de kredietportefeuille van SNS Zakelijk was al begonnen, maar nu trekt SNS ook de stekker uit de financiering van commercieel vastgoed voor het MKB.

De kredietportefeuille van SNS Zakelijk wordt volgend jaar samengevoegd met Property Finance en afgebouwd. Daarmee neemt de af te bouwen vastgoedportefeuille toe van 5 miljard tot maar liefst 8 miljard euro. De maatregelen kosten 300 banen en bespaart kantoorruimte.

Afschrijven gaat door
Een belegger zou het bijna vergeten, maar SNS Reaal maakte vandaag ook nog haar derde kwartaalcijfers bekend.

In het derde kwartaal werd dus opnieuw fors afgeschreven op de vastgoedactiviteiten, waardoor de nettowinst daalde naar 34 miljoen euro, van 51 miljoen euro vorig jaar.

De bankbalans verzwakte flink: de kapitaalratio (core tier 1) zakte van 9,6 naar 8,8 procent, onder de Europese norm van 9 procent. Lichtpuntjes zijn dat de nettowinst van de kernactiviteiten met 133 miljoen euro in het derde kwartaal goed op peil bleef en dat de operationele lasten met 6 procent werden verlaagd.

Tour de force
Op 15 november is de Investor Day van SNS Reaal. Dan zal de bankverzekeraar meer informatie geven over de herpositionering van SNS Zakelijk.

Details over maatregelen waarmee de kapitaalsbasis wordt versterkt en de staatssteun kan worden afgelost zijn dan helaas nog niet te verwachten. Aandeelhouders SNS Reaal blijven daarover nog een paar maanden in onzekerheid.

Maar dat het vastgoed als een molensteen om de nek van SNS hangt is duidelijk. Een vastgoedportefeuille van 8 miljard in het huidige economische klimaat en een beurswaarde van 300 miljoen euro. Ga er maar aan staan.




Gerelateerde artikelen