VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Afboekingen op grondposities liggen op de loer bij Heijmans

Heijmans moet stevig ingrijpen bij haar woningbouwpoot om de beroerde marktomstandigheden het hoofd te bieden. De werkvoorraad daalt en marges zakken in. En topman Bert van der Els kan nieuwe afboekingen op zijn grondbank ook niet uitsluiten. 

De misère op de binnenlandse bouwmarkt is nog niet voorbij en dus is het speuren in alle uithoeken van het bedrijf waar nog wat centen bijeen kunnen worden geschraapt.

De tweede bouwer van Nederland, na de in omzet zo’n driemaal grotere aartsrivaal Bam, snijdt tweehonderd arbeidsplaatsen weg bij de woningbouwdivisie.
 

Dat maakt het bouwbedrijf bekend in een korte trading update.

‘De toenemende druk op de marges in de woningmarkt en slechte vooruitzichten dwingen tot een aanpassing van de organisatie’, aldus Van der Els.

Diepe sporen
In de eerste negen maanden van dit jaar wist de Rosmalense bouwer 846 woningen te slijten tegen 961 in dezelfde periode vorig jaar. Leg dat naast de 1069 woningen die Heijmans in 2010 kon verkopen en de negatieve trend is onmiskenbaar.

Oplopende werkeloosheid, angst voor baanverlies, strengere banken en een bezuinigende overheid. Het zijn allemaal factoren die diepe sporen in de bouw nalaten. 

De Nederlandse infrastructuurtak presteert wel redelijk alhoewel Heijmans ook hier prijsdruk voelt. Duitsland en België zijn ook lichtpuntjes.

Utiliteit nog niet opgekrabbeld
Pijnlijke ingrepen zullen waarschijnlijk niet beperkt blijven tot de woningbouwtak.

Bij de utiliteitspoot (onderwijsgebouwen, ziekenhuizen en laboratoria) kampt Heijmans nog met de naschokken van falend projectmanagement dat vorig jaar een divisieverlies inluidde van 17 miljoen euro.

De maatregelen die het bouwconcern heeft genomen ‘werpen hun vruchten af, maar de progressie verloopt langzaam’, aldus Van der Els. Aanvullende efficiency- en kwaliteitsverbeteringen blijven daarom hoog op de agenda.

De bouwer constateert dat de omzet hier weliswaar stabiel is gebleven, maar dat de ‘marges in de huidige markt weinig ruimte laten voor resultaatsverbetering’. Kortom, als we het aan de voorkant niet kunnen verdienen, moeten we de kosten nog beter onder controle hebben.

Grondbank onder de loep
Heijmans rekent bedrijfsbreed, gesteund door een ‘stabiele’ orderportefeuille van 2,1 miljard euro, nog altijd op een positief onderliggend operationeel resultaat.

Dit resultaat kwam over de eerste jaarhelft uit op vier miljoen euro. Van der Els houdt voor het nettoresultaat wel een belangrijke slag om de arm. Het resultaat helemaal onder aan de streep ‘zal beïnvloed worden door reorganisatiekosten en mogelijke afwaardering op vastgoedposities en goodwill’.

Over de omvang van die afwaarderingen laat Heijmans nu nog niets los, maar het voorbehoud belooft niet veel goeds. De komende maanden moeten Van der Els en zijn financiële man Mark van den Biggelaar, samen met accountant KPMG, alle grondposities onder de loep nemen.

Heijmans heeft in haar boeken op dit moment voor 313 miljoen aan strategische grondposities staan. Begin dit jaar ging daar al 45 miljoen vanaf en verdere afwaarderingen zijn dus niet uitgesloten.

Concurrent Bam pakte eind juli al bijna 250 miljoen euro, een kwart van het totaal, verlies op de grondbank, terwijl Ballast Nedam eind oktober 20 miljoen euro afboekte.

In goede tijden is een grondvoorraad noodzakelijk en haast een garantie voor vette winsten. In mindere economische tijden eerder een blok aan het been van bouwconcern en hun beleggers.

MEER



Gerelateerde artikelen