VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Moeizaam draaiend AMG focust op kasstroom en schuldreductie

Het aanvankelijke optimisme bij metaalbedrijf AMG is omgeslagen  in gelatenheid. Nu duidelijk is dat de resultaten voorlopig onder druk staan, probeert de onderneming het huishoudboekje op orde te brengen.

Tot medio dit jaar geloofde AMG nog dat het dit jaar groei van omzet en bedrijfsresultaat (ebitda) kon realiseren. Dat viel echter niet vol te houden.

De opgelopen schade in de eerste jaarhelft (omzet min 22 procent en ebitda min 65%) was daarvoor te groot en de marktomstandigheden te slecht.

AMG geeft na de derde kwartaalcijfers geen enkele prognose meer over het gehele jaar.
De activiteiten zijn daarvoor eenvoudigweg te conjunctuurgevoelig.

AMG wint bijzondere aardmetalen, fabriceert natuurgrafiet, siliciummetaal en magnesium en is producent van vacuümsmelters. 

Deze producten vinden afzet in cyclische sectoren als de chemie, bouw, transportsector en elektronicamarkten.

Derdekwartaalcijfers
Dat neemt niet weg dat het concern naar omstandigheden niet eens zo slecht gepresteerd heeft afgelopen kwartaal.
De omzet viel met 17 procent terug tot 296,6 miljoen dollar en het ebitda daalde met 22 procent tot 21,6 miljoen dollar.

Dat impliceert een daling van de operationele marge met 50 basispunten tot 7,3 procent.

Onderaan de streep is de nettowinst met 37 procent gedaald tot 5,1 miljoen dollar. Vanwege verlies in het tweede kwartaal bedraagt de nettowinst over de eerste drie kwartalen bedraagt 5,0 miljoen dollar (2011: 8,6 miljoen dollar), gelijk aan 19 cent per aandeel.

Bij de grootste divisie Advanced Materials (64 procent van de omzet), actief met bijzondere metalen, profiteerde AMG van een flink gestegen omzet voor tantalum, een metaal dat vooral in elektronica zit.

De vraag  naar de meeste andere metalen daalden echter. Vooral door lagere personeelskosten bleef de daling van het ebitda van deze divisie beperkt tot 1 procent.

De divisie Engineering Systems (24 procent van de omzet), fabrikant van vacuümsmelters voor met name de staalsector heeft een moeilijk kwartaal achter de rug, waarin omzet met 18 procent terugliep en ebitda liefst 43 procent daalde.

Bemoedigend is wel dat het orderboek met 8 procent is aangedikt. In de afgelopen drie maanden kwamen bestellingen binnen ter waarde van 80 miljoen dollar, 16 procent meer dan vorig jaar.

Dochter Graphit Kropmühl (12 procent van de omzet), fabrikant van natuurgrafiet en siliciummetaal, heeft het eveneens zwaar. Omzet daalde hier met 16 procent en ebitda met 33 procent. Belangrijke afzetmarkt hier is de bouw, waar het beroerd gaat.

Kostenbeheersing
Door goed op de kleintjes te letten heeft AMG in het derde kwartaal een operationele kasstroom van 30 miljoen dollar gegenereerd. Bij de halfjaarcijfers was dat nog maar 3 miljoen dollar.

Daarmee heeft het concern de nettoschuld het afgelopen kwartaal met 13 miljoen weten terug te brengen tot 198,5 miljoen dollar.

Schuldreductie is bijzonder hard nodig nu de resultaten onder druk staan en de bankconvenanten in zicht raken.
Uitgaande van een vergelijkbaar resultaat in het vierde kwartaal komt de verhouding nettoschuld/ebitda uit op circa 2,3. De banken trappen op de rem bij een ratio van 3.

AMG ziet nog altijd geen verbetering in de economische omgeving. Kostenbeheersing en werkkapitaalbeheer moeten de resultaten in bepaalde mate op peil houden.

Omdat de resultaten niet tegenvielen en AMG goed op de centjes let, reageerden beleggers eindelijk weer wat positief. Maar ook na deze koersstijging noteert het aandeel nog altijd een vijfde lager dan begin dit jaar. 


{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}

Gerelateerde artikelen