VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Ingenieursbureau Grontmij zet kaarten op vierde kwartaal

Grontmij handhaaft de doelstelling van een bedrijfswinst van minimaal 25 miljoen euro in 2012. Hiervoor moet het resultaat in het vierde kwartaal wel bijna vier keer zo hoog liggen als vorig jaar.

De tijd begint te dringen voor topman Michiel Jaski. Grontmij zit na een turbulente periode midden in een zelfbenoemd overgangsjaar.

Na een fikse kapitaalversterking in het tweede kwartaal is Jaski nu druk doende met het besparen van kosten, de verkoop van activiteiten en het strakker aantrekken van de teugels bij projecten.

De derde kwartaalcijfers laten zien dat de kosten voor de baten uitgaan.

De bijzondere kostenpost kleurt met ruim 8 miljoen euro over het derde kwartaal donkerrood. De totale reorganisatiekostenteller staat daarmee op 15 miljoen euro. Maar Grontmij is er nog niet. In totaal houdt het bedrijf rekening met 20 miljoen euro kosten.

Het bedrijf uit De Bilt verwacht een extra last van 2 miljoen euro in het vierde kwartaal. De overige 3 miljoen euro volgt in 2013.

Gelukkig ligt de lat in het overgangsjaar 2012 laag. Grontmij heeft eigenlijk maar één doelstelling voor 2012. Het voor eenmalige posten geschoonde (dus ook voor reorganisatielasten) bedrijfsresultaat moet aan het eind van het jaar 25 miljoen euro bedragen (ebita). Die doelstelling herhaalt Jaski in de kwartaalupdate.

Weinig tijd
De tijd begint te dringen. Vorig jaar was het bedrijfsresultaat op driekwart van het jaar 22,6 miljoen euro. Tot nu toe is er dit jaar slechts 16 miljoen euro bij elkaar gesprokkeld.

Grontmij rekent dus op een ebita van maar liefst 9 miljoen euro in het laatste kwartaal. Dit impliceert dat het bedrijfsresultaat in het vierde kwartaal liefst vier keer zo hoog moet liggen als in het vierde kwartaal van vorig jaar.

Vertrouwen in een snelle verbetering van de resultaten van Grontmij kan Jaski niet ontzegd worden.
Het lijkt er in ieder geval op dat Grontmij geen rekening hoeft te houden met hulp van buitenaf. In alle Europese landen waar het ingenieursbureau actief is, was de netto omzetontwikkeling in het derde kwartaal negatief.

De Nederlandse activiteiten, goed voor een kwart van de omzet, bleven kwakkelen met een omzetterugval van 5,9 procent tot 51,8 miljoen euro. Ook de activiteiten in Denemarken en Zweden presteerden minder dan verwacht. Maar het Verenigd Koninkrijk klimt uit het dal.

De omzetdaling, weliswaar mede door het gestegen pond, bleef beperkt tot 2,7 procent. Het bedrijfsresultaat groeide met 38,5 procent tot 0,7 miljoen euro.


Alles bij elkaar zag het concern de derde kwartaalomzet terugvallen met ongeveer 10 procent tot 204 miljoen euro. Het geschoonde bedrijfsresultaat daalde van 4,5 miljoen euro in het derde kwartaal van vorig jaar tot 2,6 miljoen euro in dezelfde periode dit jaar.

Topman Jaski: “De derde kwartaalcijfers bewijzen dat er geen quick fix is om Grontmij weer op de rails te krijgen.” (vertaling redactie)

Kosten omlaag
De verbetering van de resultaten zal moeten komen uit het verlagen van de kostenbasis. In het derde kwartaal bedroegen de kostenbesparingen 2,7 miljoen euro. Vanaf 2015 moet Grontmij jaarlijks liefst 24 miljoen euro besparen. 

Ook let Grontmij sterk op het netto werkkapitaal, waardoor een aanvankelijk afgesproken financiering van 10 miljoen euro overbodig bleek. In 2015 mag het werkkapitaal maximaal 15 procent van de omzet bedragen. 

“We zijn het huis aan het verbouwen, daar horen aanzienlijke lasten bij. De belangrijkste boodschap is dat we het gevoel hebben met de operatie in een stroomversnelling te zijn gekomen. Naast de kostenbesparingen hebben we al een aanzienlijke verbetering doorgevoerd in onze manier van werken'', aldus Jaski tegen De Telegraaf.


Kwartaalcijfers in een overgangsjaar: 
* De groepsomzet staat onder druk en daalde met ongeveer 10 procent tot 204,1 miljoen euro.

* Door hoge lasten in verband met de herstructureringen daalde het bedrijfsresultaat van minus 0,5 miljoen euro naar minus 5,6 miljoen euro. Het voor eenmalige lasten geschoonde bedrijfsresultaat kelderde van 4,5 miljoen euro naar 2,6 miljoen euro.

* De kostenbesparingen liggen op schema. In het derde kwartaal werden er besparingen van 2,7 miljoen euro gerealiseerd. In 2015 moeten de kosten jaarlijks 24 miljoen euro lager liggen.

*De outlook van 25 miljoen euro bedrijfswinst over 2012 blijft overeind.
 
LEES MEER:

30 augustus 2012

8 juni 2012

18 mei 2012

20 februari 2012

  20 januari 2012

9 januari 2012

19 december 2011

9 november 2011

8 november 2011

18 augustus 2011

13 mei 2011

10 maart 2011


{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}

Gerelateerde artikelen